На тази страница можете да дадете своя глас в двете категории на конкурса „Дърво с корен“, в които решението е в ръцете на приятелите и любителите на дърветата. Те са за любимо дърво – категория „Дърво с корен 2017“ – и за най-интересно и заслужаващо признание вековно дърво – категория „Вековните дървета говорят“.
Гласуването през 2017 г. се провежда от 18 септември до 31 октомври 2017 г. През последната седмица от гласуването резултатите ще бъдат скрити.

Разгледайте дърветата, излъчени от журито на конкурса, запознайте се с историите и информацията за тях и гласувайте за 1 дърво във всяка категория. От една ел. поща можете да гласувате само един път. Гласът ви ще бъде отчетен едва след като го потвърдите чрез изпратената на електронния ви адрес връзка.

Дърво с корен, финалисти 2017 г.

Дабо на Св. Йоан

Цер

1000 г.

Между селата Скрино и Пастух, общ. Бобошево

Вероника Димитрова

Дабо на Св. Йован, известен още като Церо, се намира на границата – „мушата“ на землищата на селата Скрино и Пастух, обл. Кюстендил. Отстои на… Още »

Още »


Смолянският чинар

Източен чинар

290 г.

гр. Смолян

Ученици от II клас на ОУ „Юрий Гагарин”, гр. Смолян и Радослав Смаилов, гр. Рудозем

За Смолянския чинар получихме две номинации – от учениците от II клас, участващи в проект „Твоят час” от ОУ „Юрий Гагарин”, гр. Смолян, с ръководител… Още »

Още »


Дъбът от Еловица

Дъб

800 г.

с. Еловица, общ. Трън

Людмила Гюрова, гр. Трън

Етимологията на името на село Еловица е следната: идва от названието на дървото елша. Елшите са много често срещан дървесен вид и опасват коритото на… Още »

Още »


Чепеларските юнаци

Смърч

100 г.

гр. Чепеларе, близо до връх Мечи чал

Първан Киров, гр. София

Снимка: Георги Апостолов   Природата винаги ни е учудвала със своите чудатости. В резултат на различни процеси и явления, животните и растенията могат да придобият… Още »

Още »


Тополата от с. Барутин

Черна топола

220 г.

с. Барутин, общ. Доспат

НЧ "Васил Коларов – 1945 г.", с. Барутин, общ. Доспат

  Знакова природна забележителност в село Барутин, община Доспат е многовековната топола, намираща се в центъра на Горната махала в селото. Тополата я наричат още… Още »

Още »


Дъбът от Тервел

Космат дъб

400 г.

гр. Тервел

СУ „Й. Йовков“, гр. Тервел

На територията на община Тервел растат 5 вековни дървета, които са обявени за защитени. Старият дъб е вековното дърво, чийто величествен силует е един от… Още »

Още »


Секвоите на Ючбунар

Гигантска секвоя

130 г.

с. Богослов, общ. Кюстендил

ТД "Осогово", гр. Кюстендил и Живко Константинов, гр. София

За секвоите от с. Богослов, общ. Кюстендил получихме две номинации в тазгодишния конкурс „Дърво с корен“. Едната, която ви представяме по-долу, идва от Туристическо дружество… Още »

Още »


Брястът от с. Имренчево

Полски бряст

150 г.

с. Имренчево, общ. В. Преслав

НЧ "Надежда 1903", с. Имренчево, общ. В. Преслав

Нашето „Дърво с корен“ е от семейство Брястови и се намира в центъра на с. Имренчево, община Велики Преслав, срещу НЧ „Надежда 1903“. По думите… Още »

Още »


Софората от с. Равнище

Японска софора

110 г.

с. Равнище, общ. Правец

Десислав Стоев, гр. София

Бих искал да ви запозная с японската софора (Sophora Japonika), която расте в двора на нашата къща. Намира се в с. Равнище, общ. Правец. Малко,… Още »

Още »


Дъбът от с. Пенкьовци

Дъб

800 г.

с. Пенкьовци, общ. Трън

Пенко Янков, с. Варвара, общ. Септември

  Според легендата селото е основано в края на XII в., около 1270 г., когато в него се заселва един търновски болярин на име Пенко…. Още »

Още »


Вековните дървета говорят, финалисти 2017 г.

Горунът от с. Голеш

Горун

300 г.

с. Голеш, общ. Годеч

Доц. д-р Росен Цонев, гр. София

  Дъбът е на възраст около 300 години. Стои изолиран и самотен, на гол и ерозиран склон с южно изложение над с. Голеш, община Годеч,… Още »

Още »


Церът на поляната

Цер

600 г.

с. Макреш, общ. Димово

Денис Димитров, гр. Димово

Живея на 35 километра от Видин, в едно малко градче на име Димово. То е заобиколено от много хълмове и поля. Именно там, на един… Още »

Още »


Дъбът от Алфатар

Летен дъб

150 г.

гр. Алфатар

Общинска администрация Алфатар

Спомените за вековния дъб от най-старите жители на града са за голямо и добре развито дърво, съществувало още в ХIХ век. Дъбът е ням свидетел… Още »

Още »