Вид: Цер

Възраст: 600 г.

Местоположение: с. Макреш, общ. Димово

Номиниращ: Денис Димитров, гр. ДимовоЖивея на 35 километра от Видин, в едно малко градче на име Димово. То е заобиколено от много хълмове и поля. Именно там, на един от хълмовете, се простират клоните на това дърво. По род то е дъб, по вид то е диалектно казано “цер”. Дървото се намира на поляна, над БДЖ линията в посока село Макреш. До него се стига по черния път след Велики мост. На височина то е 30-35 м. Кората му е сива на цвят и с едрото си набраздяване се различава от другите дървета. Листата му са прости и продълговати, на дължина достигат до 15 см, а на ширина – до 8 см. Обиколката на ствола му е 4,8 м, предполага се, че е на 600 г.

Произходът му е неизвестен, но се говори, че дървото е прокълнато и че има гърне с жълтици в корените му. До дървото, вкопан в земята, има каменен кръст, на който има надпис на непознат за мен език.

Димово е известно с това, че преди много години на това място са живели римляни. Предполага се, че дървото им е служило като оброчище, на което са се молели за дъжд и слънце. Когато разпитах местните, те ми казаха, че това дърво не е било единственото прокълнато. Имало е и друго, но преди години го отсекли и намерили две гърнета злато в корените му.

Легендата за прокълнатия цер гласи, че един дядо, който пасъл овчиците си там, решил да си отсече пръчка именно от това дърво. Когато замахнал вместо пръчката си отсякъл ръката. Оттогава никой не искал да доближи прокълнатото дърво.

[ssba]