Вид: Източен чинар

Възраст: 290 г.

Местоположение: гр. Смолян

Номиниращ: Ученици от II клас на ОУ „Юрий Гагарин”, гр. Смолян и Радослав Смаилов, гр. РудоземЗа Смолянския чинар получихме две номинации – от учениците от II клас, участващи в проект „Твоят час” от ОУ „Юрий Гагарин”, гр. Смолян, с ръководител Северина Гаджева и от Радослав Смаилов, с ръководител Юлия Манева от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“, гр. Рудозем. Ето ги и тях:

 

Номинация от учениците от II клас на ОУ „Юрий Гагарин”, гр. Смолян

Близо до нашето училище се намира вековно дърво „Чинара”. Пренесено е от Гърция през 1720 година и засадено в най-старата част на града. Със Заповед № 508/28.03.1968 г. е под закрила на държавата и е обявено за природна забележителност. През всичките сезони дървото е много красиво. Най-впечатляващо е през есента. Листата са обагрени в различни цветове, а земята под него прилича на пъстър килим. През лятото туристи почиват под дебелата му сянка.

Нашият клас често ходим до „Чинара”. Там почистваме, сядаме под сянката му и се наслаждаваме на приятния ромон на листата и на красотата му. Обгръщаме го с ръце, за да отнеме отрицателната ни енергия /според предания/. То ни напомня, че не само трябва да засаждаме дървета, но и да се грижим за тях. Всяко дърво пази историята за своето време. Ако можеше да говори, щеше да ни разкаже много истории от времето, когато сме били под турско робство, за великите герои и за известните хора от нашия град Смолян.

Номинация от Радослав Смаилов, гр. Рудозем

 

Чинарът е вековно дърво, което се намира на територията на най-красивия родопски град – Смолян. Дървото е природна забележителност и е под закрила на държавата. Стари предания гласят, че дървото е пренесено от южната ни съседка – Гърция, през 18 в.

Чинарът е една мистерия за хората и до днес. Неговата величествена образност запленява не само гражданите на Смолян и на околните места, но и всички туристи, дошли на отдих в китното родопско градче. Може би чинарът е станал толкова величествен и оставя отпечатък за поколенията, защото е засаден в Родопите – точно където климатът е умереноконтинентален, а и влажността помага за неговото развитие.

Чинарът е красив през всичките годишни сезони. През пролетта прилича на една пъстроцветна фея от приказките, предвестница на пролетта и вдъхваща сили за нов живот, сили за промяна. През лятото чинарът се явява кахо закрилник на хората, благодарение на дебелата му сянка. Чудесни са багрите през есента, когато листата преливат от зелени през тъмнокафяви до червени. През зимата прилича на накривена снежна гусла, посипана със скреж.

Чинарът е уникално дърво. Под неговите сенки е възниквала неизпепеляваща любов, отглеждали са се редица поколения, правели са се люлки на деца, разваляли са се магии, а клоните му са придавали позитивизъм в душите на хората – те са ги облагородявали и са били „трамплинът“ в начинанията им. Може би от шепота на листата лъха послание, което гласи: „Не ме убивай! Не върви срещу майката природа! Не върви срещу този животосъздаващ и животоподдържащ елемент!“ Помислете… Не сме ли прави?