Вид: Смърч

Възраст: 100 г.

Местоположение: гр. Чепеларе, близо до връх Мечи чал

Номиниращ: Първан Киров, гр. СофияСнимка: Георги Апостолов

 

Природата винаги ни е учудвала със своите чудатости. В резултат на различни процеси и явления, животните и растенията могат да придобият такива причудливи образи и форми, че учените остават изумени, а обикновените природолюбители ахват от почуда и възхищение. В това отношение българската природа не остава по–назад. Един типичен пример за такава уникалност и неповторимост е едно дърво с вековна история. То се нарича Чепеларските юнаци и се намира близо до град Чепеларе, в сърцето на красивата Родопа планина, само на около 2 километра от връх Мечи чал. Името “Чепеларските юнаци” идва от първото гимнастическо дружество в Средните Родопи, което е създадено през 1898 година. Дървото представлява вид смърч. Смърчът е право и стройно иглолистно дърво от род Смърч (Picea), семейство Борови (Pinacea). На височина достига до около 35-50 метра. Живее до около 1200 години. Короната му прилича на тази на бора, но за разлика от него смърчът разпростира клоните си до земята, докато при бора те изсъхват и се окастрят от вятъра.

“Чепеларските юнаци” е природна забележителност с над вековна история. След мутация придобива причудливата си форма с 23 разклонения, като първите започват над 5 метра от основата му. Размерите му са впечатляващи – и ширината, и обиколката, и височината. Дървото е известно на малка част от местните хора, но пътеката до него е старателно запазена и оградена. Има и пейка, и заграждение около корените му.

Красива и необятна е Родопа планина – пазителка на народния дух и българщината. Много юнаци са се криели в нейните потайни гънки и храсталаци. Такива са и “Чепеларските юнаци” – смърчът с история, което трябва да остане за бъдните поколения.