Фондация „ЕкоОбщност” приканва ботаници, дендролози, лесовъди, горски служители, арбористи, еколози и др. да номинират специални за тях дървета

 

В новосъздадената категория „Изборът на експертите” на конкурса „Дърво с корен”, организиран от Фондация „ЕкоОбщност” търсим дървета, които са ценни според експертите в областта – ботаници, дендролози, лесовъди, горски служители, арбористи, еколози и др. и които може би убягват от вниманието на непрофесионалистите. Ако познавате такова дърво – което е събудило експертния ви интерес по какъвто и да е начин – разкажете ни за него!

Изпратете ни неговата специална история, заедно с негови снимки, местоположение, вид, възраст, както и данни за вас – име, длъжност, населено място, данни за контакт (телефон, ел. поща, адрес). Номинациите може да изпращате на адрес tree@bepf-bg.org до 31 август 2016 г.

Предложенията ще бъдат разгледани от шестчленното жури на конкурса, в състав: доц. д-р Веселка Тончева, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН; Майя Апостолова, Туристически информационен център, гр. Хисаря, Олга Николова, дългогодишен експерт в системата на горите, инж. Евгени Цавков, преподавател по дендрология в Лесотехнически университет, Стоян Георгиев, репортер от екипа на bTV, инж. Тома Белев, лесовъд, специалист по опазване на природата, Асоциация на парковете в България. Всички номинации ще бъдат разглеждани в основната категория „Дърво с корен”, в която журито ще избере десет финалисти, преминаващи към онлайн гласуване за избор на победител, а дърветата, посочени от професионалисти в областта, ще бъдат разгледани и в категория „Изборът на експертите”, в която победителят ще бъде определен директно от журито.

Историите на дърветата ще бъдат публикувани текущо, при получаването им за участие, на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен”. Не забравяйте да я харесате, за да следите всички получени предложения, новости и събития в инициативата!

Повече за конкурса, наградите, журито и условията за участие може да научите тук.