Заедно с възпитаниците на четири училища от Северозападна България отбелязахме последната учебна седмица с интересен урок, посветен на биоградинките и тяхната роля в борбата с климатичните промени. Над 140 младежи от Вършец, Чипровци, Мездра и Берковица научиха как се прави биоградинка и с какви естествени методи могат да отглеждат реколтата, така че да действаме в хармония с природата.

Децата сами достигнаха до извода, че използването на пестициди и изкуствени торове в земеделието не само изтощава почвата, но и вреди на нашето здраве, тъй като се храним с отровени растения. Учениците с любопитство изслушаха как се използва лунния календар в биодинамичното земеделие и как да садят зеленчуците според растителните гилдии, така че взаимно да си помагат и пазят от вредители и болести. В края на урока те се включиха във викторина и занимателна игра по биоградинарство – с голям интерес и старание си направиха лехи и подредиха растенията в тях по групи приятели.

Всички ученици бяха поканени да се включат и в обявения конкурс „Природата говори“ и чрез своите творби да представят как природата се опитва да ни каже, че е време да намерим хармоничен начин да съжителстваме с нея, ако искаме да не страдаме от бедствията, които климатичните промени предизвикват напоследък по цялата планета.

Проект „Съвместни действия за повишаване на осведомеността и активиране на местни власти и общности за реагиране на и адаптация към климатичните промени“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП 2009 – 2014 г.

www.ngogrants.bg

 188 посещения