Днес започна гласуването в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2017“, в който България е представена от националния победител в „Дърво с корен 2016“ – дъба от с. Насалевци, общ. Трън. Насалевският гигант се изправя в съревнованието срещу 15 дървета от 12 европейски държави. Това са представителите на Белгия, Великобритания (с отделни претенденти от Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия), Германия, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Франция и Чешката република.

От тази година има промяна в регламента на конкурса, като всеки гласуващ задължително избира 2 дървета, които да подкрепи. Промяната е въведена с цел да се балансира национално ориентираният вот на участниците. Всеки може да гласува за представителя на собствената си държава. Надпреварата ще продължи до 1:00 часа на 1 март 2017 г., като през последната седмица броят гласове за всеки от участниците ще бъде скрит, за да се запази елементът на изненада. Победител ще стане дървото, събрало най-много гласове. Той ще бъде обявен на церемонията по награждаване на 21 март 2017 г. в Брюксел.

За да подадете своя глас, изберете две от дърветата, участници в „Европейско дърво на годината 2017“, въведете своята електронна поща и не забравяйте да потвърдите връзката, която системата ще ви изпрати, защото в противен случай гласът ви няма да бъде отчетен.

Междувременно у нас тече периодът за приемане на номинации в конкурса „Дърво с корен 2017“. Ако познавате специално дърво или имате мил спомен за друго такова, ако сте чували легенди или сте отгледали от фиданка някое дръвче, разкажете ни за него! Как да го направите, вижте тук.

Конкурсът „Дърво с корен” на Фондация „ЕкоОбщност”  се провежда с подкрепата на „Асоциация на арбористите в България”, „Адвенчърнет”, National Geographic България и NG Kids България.