Детски градини ще имат своя зеленчукова био-градинка

Какво наричаме „Био-градинка”?

Градинката е като във всеки селски двор – домати, краставици и чушки, тук-там магданоз и моркови, а на есен и тиква или алабаш. „Био” е защото не използваме химикали за обработка на почвата и за третиране на зеленчуците. Стараем се да използваме дадените ни от природата богатства, за да научим децата си как се отглежда собствената ни храна.

Какво представлява проектът?

От пролетта на 2012 г. четири детски градини в Софийските квартали Хиподрума и Лагера и Фондация „ЕкоОбщност” (с финансиране от „САП Лабс България”) заедно подхванахме земеделската работа с желание да научим децата в града как се отглежда храната.

Всяка детска градина определи място за своята градинка – на слънце, но не на припек, близко до децата, но далече от топките и катерушките. В изграждането и поддържането на лехите и пътечките – основната част на био-градинката, се включват родители и деца, учители, персонал и доброволци. В поредица от солидарни акции всички заедно сглобяват лехите, насипват с пръст, сеят семенца и поливат. Освен труда над лехите и зеленчицуте, всички обичащи градинката участват със своите умения – един разкрасява лехите, друг измисля песен за доматите а трети танц на зеленчиците. Така всеки дава своя принос и с радост и веселие помага в био-градинката.

В проекта участват над 20 доброволци обучени на два пъти от наши приятели и колеги – веднъж за работа по изграждане на био-градинката и втори път за работа и игри с деца. Освен тях в солидарните ни акции с радост се включват и помощници от „САП Лабс България”.

Защо копаем, сглобяваме лехи, садим, поливаме и с нетърпение поглеждаме към градинката?

Вярваме, че е важно всяко дете да има възможност да бъде малко по-близо до природата всеки ден. Освен на усет и уважение към природата, посещенията и ежеседмичните уроци с децата в градината ги учат на математика, природознание, писане и четене.

В забързания ни живот през седмицата, времето прекарано заедно по време на солидарните акции е много ценно както за децата така и за родителите. Отделяйки малко време, в което ние заедно се грижим за градината, ние се забавляваме, раздвижваме се и се сближаваме.

Както за малките така и за родители и учители (възрастни) отглеждането на домати и краставици в градска среда е вълнуващо. А всъщност, това е най-естественото занимание – да се грижим за своята храна.

Кой участва в Зеленчуковия двор?

С радост ви представяме нашите приятели – четирите детски градини, които с усилия и желание успяха да преминат през най-трудния етап от създаването на зеленчуковия двор.

Това са: 134 ЛДГ, 162 ЦДГ, 114 ЦДГ и 124 ЦДГ.

Как мога да се включа?

Ако искате да се вкючите в някоя от предстоящите ни акции, моля изпратете ел. писмо, в което упоменавате вашите възможности за включване (през седмицата или съботно-неделни акции, както и евентуално опит в работа с деца или градско био-земеделие), на адрес [email protected]

За повече информация:

Фондация „ЕкоОбщност”
София 1612, ул. „Феликс Каниц” 13, ет.1
Тел./факс: 02 9515479, 9515446
[email protected]

 825 посещения