Полският дъб Дунин стана Европейско дърво на годината 2022

С исторически рекорд от 179 317 гласа Пазителят на Беловежката девствена гора – полският дъб, наречен Дунин – стана носител на тазгодишната почетна титла „Европейско дърво на годината“. Негов подгласник, със 168 284 гласа, е Дъбът от гората на Банкета в Конксо, който ще отнесе сребърния медал в Испания. Триумвиратът на дъбовете затваря с третото място португалският Голям корков дъб, със 70 563 гласа.

Последна седмица за подкрепа на Дядо-Кольовото дърво в европейския конкурс за любими дървета

Тече последна седмица, в която всеки съмишленик на конкурса, разкриващ любовта на хората към дървета от цяла Европа, може да гласува за своя избраник. Българският представител в надпреварата е 350-годишен летен дъб при свиленградското село Студена, който очаква нашата подкрепа до края на февруари.

16 любими дървета участват в знаковия конкурс „Европейско дърво на годината 2022“

Гласуването за избор на любимо дърво на Европа за тази година започва на 1 февруари. В настоящото издание България ще представя Дядо-Кольовото дърво при свиленградското село Студена, което се извисява като защитник над селото и с годините се е превърнало в стожер на българщината и вярата на неговите жители.

Дърво с корен 2021

Дърво с корен - лого

Категории

Допълнителни категории в конкурса „Дърво с корен“.

Условия за участие

Как да участвате в конкурс „Дърво с корен“

Победителите досега

Победители от предходните години.

Европейско дърво на годината

Кое е любимото дърво на Европа?