Вид: планински ясен

Възраст: около 250 г.

Местоположение: Драгалевския манастир

Номиниращ: Мирослав ПагелскиИстория на дървото

Дървото е около 250-годишен планински ясен. Намира се в непосредствена близост до Драгалевския манастир „Успение Богородично“, София, на около 200-300 м по-нагоре по криволичещия път за хижа „Алеко“ и Черни връх. Самият манастир е известен с това, че е част от 14-те манастира, които през XIV век, малко преди завладяването на региона от османците образуват т.нар. Софийска Света гора. Удостоен е с „Витошка златопечатна грамота“ от цар Иван Шишман и остава в летописите с наименованието „Царски манастир“. През 1382 г. манастирът е разрушен по време на османското завоевание, но е имал съдбата да бъде възстановен малко по-късно. Това се случва през 1476 г., а негов ктитор е софийският болярин Радослав Мавър, изобразен заедно със съпругата си и двамата си сина на ктиторски портрети в малката черква на манастира.

Вече възстановен, манастирът бързо придобива статут на оживено книжовно и просветителско средище. Още повече, че от всичките манастири в околността, които са били разрушени, единствено Драгалевския и Кремиковския са възстановени донякъде век по късно. Няколко известни четвероевангелия са написани там, съответно през периода XV-XVII век, сборници със слова и множество псалтири. Иконостасът е дело на майстори от Софийско и сътворен в края на XVIII век, а някои от иконите в манастира са рисувани от Никола Образописов в края на XIX век.

Манастирът играе ключова роля и в борбите за национално освобождение. Дяконът Васил Левски многократно отсяда в него по време на своите пътувания в областта, с цел организация на комитетите и подготовка за въстание. Със своята възраст от два века и половина ясенът, намиращ се малко над манастирските сгради е станал свидетел на много от борбите за съхраняване на българщината, за развитие на духовната култура и книжнина.

СНИМКИ: Мирослав Пагелски

 120 посещения