Вид: дъб

Възраст: между 270 г. и 350 г.

Местоположение: до с. Белица, община Тутракан

Номиниращ: Васил Чакъров“Само този, който има здрави корени, може да има силни криле”

Моята номинация е за вековния дъб, който се намира до село Белица, община Тутракан, Силистренска област.

Обиколката на дъба, измерена в най-широката част, която е на около 1-1,2 м височина от земята, е 6,66 м. Ако се вземе предвид, че средната скорост на растеж на обиколката е между 1,9-2,5 см на година, то може да се предположи, че възрастта на дървото е между 270 и 350 години.

Още като дете прекарвах много дни под този дъб заедно с моя дядо Марин, който ми е разказвал истории за дървото, които са се предавали от уста на уста.

Той пък го помнеше от своя дядо все като такова внушително дърво. Според разказите на дядото на моя дядо, дървото е било част от голяма дъбова гора, която обграждала селото и е достигала до рекичката.
Моят дядо също не помнеше гората, а самотното дърво, което е оцеляло през вековете. През големите пандемии от холера през 19 век хората от село Белица бягат от селото и се заселват около дървото за няколко години. Енергията на мястото, която е давала живот и сила на вековния дъб през годините, е привлякла тогава хората и им е дала надежда, сила и спасение.
Вече няколко века дъбът стои като стожер и напомня на хората, че силата идва от корена и само този, който има здрави корени може да има силни криле.

Представянето на дървото под звуците на кавала на Теодосий Спасов можете да изслушате тук:

Музиката във видеото е в изпълнение на Теодосий Спасов, който също е от село Белица и мой братовчед – „В необятното“. Използването на музиката е съгласувано с него.

СНИМКИ и ВИДЕО: Васил Чакъров

 1,249 посещения