Вид: орех

Възраст: неизвестна

Местоположение: Шуменското плато, гр. Шумен

Номиниращ: Румяна СимеоноваМоят орех

Орехът е висок около 13 м, а обиколката му е приблизително 3 м. Дървото се намира на северния склон на Шуменското плато, гр. Шумен, ул. „Люботрън“.
При първата ми среща с Ореха, преди четиринадесет години, разбрах, че той е моята вселена. Съдбата ме свърза с него. Натоварих книгите си в чували, взех болното си куче, замених апартамента си, от центъра на града, с окаяна къщичка с пръстен под…ала живописно и скромно качена на склона до Ореховото дърво.

Той имаше голяма хралупа. Реших, че ще го лекувам, то ще лекува мен, а аз и Орехът ще лекуваме Инга (член на семейството, кокер шпаньол, с когото децата ми пораснаха).
И чудесата започнаха да се редят едно след друго.

Орехът ме приюти, даде ми сили, споделях неговия свят. В клоните му се събираха гълъбите на съседа, там се трудеше един кълвач, също и приходящи, неуморни, тъмни на цвят катерици и едно шумно семейство сойки. Кучето Инга слагах в меко гнездо на земята, ронех сълзи като виждах нейната безпомощност, но я масажирах с окуражаващи думи…под Ореха. Беше застаряла. Получи удар, гледаше отчаяно и не можеше да се изправя на краката си. Но в диханието на Дървото…чудесата се случваха едно по едно!

Инга се изправи на крака, тръгна, макар и с наведена на една страна главица. Живя още шест години. Аз намерих вътрешен покой и сила чувствайки закрилата на това царствено дърво. Подсушавах хралупата му, дезинфекцирах – хралупата напълно се затвори.

Не зная, каква е възрастта на Моят орех. Но в началото на двадесети век, един забележителен българин доктор Петър Тодоров Кърджиев, тогава кмет на Шумен, нарежда да бъдат засадени десет хиляди облагородени орехови дървета, точно на този, северен склон на Илчов баир („над еврейската махала“). Години наред общината допълва приходите си от плодовете на ореховите насаждения. От тези приходи се отделя сума за засаждане на още тридесет хиляди орехови фиданки.

Доктор Петър Кърджиев е първият инициатор да бъдат залесени планинските склонове в местността Кьошкове (днес, приютяващ шуменци прекрасен парк). Той започва и облагородяването на голите, скалисти места и сипеи, за да има Шумен привилегията да бъде град в лоното на красив Природен парк – Шуменското плато.

Орехът от Люботрън е благороден красавец, който не само продължава да дава живот и закрила, но и носи спомена за всеотдайността и проницателността на един достоен шуменски кмет (1902-1905 г.) – доктор Кърджиев. Благородните му дела са трудно изброими – безкористно лекарско служене, поставяне на началото на социалната медицина, целенасочена работа за благоустройство на града, краеведска дейност. Става основател на първото археологическо дружество в България, приоритетно организира строежа и оборудването на нови училищни сгради, занимава се и с литературна дейност. Политик, който носи съзнанието, че здравето на жителите на града, красотата на града, са неотменно свързани с хармоничното му вписване сред зеленината на дърветата.

Орехът ми помогна да почувствам естествения пулс на живота и да повярвам в чудесата, които се случват, когато съзнаваме, че всички сме равностойно значими обитатели в Дървото на живота и спасението е да се грижим един за друг.

СНИМКИ: Румяна Симеонова

 1,556 посещения