Вид: черница

Възраст: неизвестна

Местоположение: гр. Горна Оряховица

Номиниращ: Даниела РайковаИскам да ви представя една огромна черница, която расте вероятно от столетия в двора на храма „Св. Георги” в центъра на града ни – Горна Оряховица. Думите, които следват, са на настоящия църковен настоятел на храма, който съвсем наскоро заяви в местната преса, че ще се опита да задвижи вписването на дървото в списъка на вековните дървета в България.

„Помня я толкова голяма от детството си, а възрастните казваха, че е била толкова голяма и в тяхното детство,” разказва 70-годишният днес настоятел.

Спомня си как баба Елена, която вече не е между живите, но доскоро се грижеше за църквата и познавала църковните летописи, му казвала, че за голяма черница се споменава в много стари преписки.

Във вътрешността на черницата има огромна хралупа, а това се приема за знак, че е започнало умирането на дървесината. “Ама аз тази хралупа я знам от дете, пък ето над 60 години след това нищо му няма на дървото,” казва горнооряховчанинът.

Голямата черница в църковния двор надвисва над кладенец, където според разкази на старите хора, под огромната корона са пили вода Георги Измирлиев и Иван Семерджиев, които са живели в килийното училище в навечерието на Априлското въстание.

Тук в двора, под черницата, са обучавали на военни умения участниците в подготовката на бунта. Дори и да не попадне в регистъра, тази черница заслужава да я знаят горнооряховчани, да дойдат и да видят един свидетел на няколко века история!

СНИМКИ: Даниела Райкова

 

 195 посещения