Победителят в „Дърво с корен 2018“ е вековен цер от трънското село Рани луг, който в онлайн гласуването беше подкрепен с 1236 гласа.

ДЪРВО С КОРЕН 2018

Цер от село Рани луг

Местоположение: с. Рани луг, общ. Трън

Възраст: над 400 г.

Вид: Цер

Номинирал: Пенко Янков, гр. София

 

История на дървото:

Впечатляващият цер се извисява недалеко от църквата „Св. Николай“ в село Рани луг. Дървото е официално защитено през 1983 г. и е над 400-годишно, а размерите му са внушителни – височина 20 м и обиколка на ствола около 4,80 м. Той е гордостта на местните хора и създава невероятна атмосфера край храма, датиращ от 15. век. В църквата е било открито първото килийно училище в селото през 1859 г.

Трънският край е известен с това, че е съхранил много стари имена на населените места в него. „Рани луг” е едно от тях – „луг” означава „мочур; луга“ и говори за облика на околността по времето, когато е било създадено селото.

Измежду трите финалиста във „Вековните дървета говорят“, със 717 гласа, първо място спечели:

ВЕКОВНИТЕ ДЪРВЕТА ГОВОРЯТ 2018

Бяла топола в Ботаническата градина в Балчик

Местоположение: Университетска ботаническа градина, гр. Балчик

Възраст: над 250 г.

Вид: Бяла топола

Номинирал: Невсе Арнауд, гр. Благоевград

 

История на дървото:

На територията на Университетска ботаническа градина в Балчик расте представител на вида „бяла топола” (Populus alba) – едно от вековните дървета в България. Намира се на централната алея срещу големия алпинеум. Обявено е за природна забележителност през 1967 г. от Министерството на горите и горската промишленост и е вписано в Държавния регистър за защитените природни обекти.

Дървото е там отпреди създаването на Двореца в Балчик и е едно от малкото останали от група тополи, разположени край съществували там воденици. Дворецът, който днес съжителства със създадената през 1955 г. градина, е изграден по времето и по идея на румънската кралица Мария Единбургска.

В категория „Млад природолюбител“ журито единодушно отличи:

МЛАД ПРИРОДОЛЮБИТЕЛ 2018

Камен Евгениев от гр. София

Местоположение: площ в отдел 48-Д, в землището на с. Драговищица, общ. Кюстендил

Възраст: 2 – 3 г.

Вид: Зимен дъб

Номинирал: Людмила Гюрова, гр. София

 

История:

В засаждането взеха участие прокурори от цялата страна и техните семейства, които залесиха над 3 000 фиданки зимен дъб на мястото на поразена от върхов корояд гора. Поработиха здраво обвинителите и се поизпотиха на трудния терен. Тъй като децата бяха сред най-активните природолюбители, се спрях на един от малчуганите, които садиха с любов, усърдие и всеотдайност – Камен, който искаше да продължи да засажда и след като посадъчният материал, осигурен от Горско стопанство – Кюстендил, свърши.

Камен е на 7 години, от София. Обича дърветата и е млад художник, печелил много награди от конкурси по изобразително изкуство. Също така обожава да танцува валс. Той беше един от най-малките участници и в залесяването, организирано предната година от Асоциацията на прокурорите в България, в местността „Табията” край Котел. През пролетта Камен е засадил заедно с дядо си чинар в двора на бащината си къща в Плевенско. Любовта му към природата личи и от неговите творби, в които преобладават природни картини и свежи цветове. И е трайна – на 12 април тази година той е засадил 2 ружи и други цветя в двора на 134 СУ „Димчо Дебелянов” в София, където учи в подготвителната група.

 1,875 посещения