Победител в конкурса „Дърво с корен 2021“ е Дядо-Кольовото дърво, което величествено се извисява при входа на пътя към с. Студена. То беше подкрепено със 737 гласа в онлайн гласуването.

ДЪРВО С КОРЕН 2021

Дядо-Кольовото дърво край с. Студена

 

 

Местоположение: край с. Студена, общ. Свиленград

Възраст: 350 г.

Вид: Летен дъб

Номинирал: Община Свиленград

 

История на дървото:

Вековното дърво се намира на югоизток от село Студена, от дясната страна на входа на пътя от Свиленград. Извисява се на високата част над селото и се вижда от цялото село.

Името си носи от името на собственика на нивата, в която се намира. Това е Никола Димитров Ангелов, известен като дядо Кольо, който след усилена работа на нивата си е почивал под дебелата му сянка. От разкази на стари хора и от местни предания е известно, че дървото съществува от 350 години и произхожда от гъста гора, която е била в землището на днешното село. Заради гъстата гора и реката, която минава през нея, там са се заселили първите му жители. Това са били българи, които са се криели от турските набези. Така се създава селото, което съществува и до наши дни.

Вековното дърво е като символ на Студена и много от преселилите се жители казват, че когато се прибират там и видят Дядо-Кольовото дърво, се чувстват вече у дома си.

През 2019 година на същия хълм, в близост до самото дърво, чрез дарения беше изграден 8-метров кръст Господен, символизиращ християнската вяра на жителите на село Студена. Така мястото стана още по-символично за устоите на българщината – с извисяващия се там вековен дъб и християнски кръст.

Снимка: Община Свиленград

 

Измежду трите финалиста в категория „Вековните дървета говорят“ със 232 гласа първо място спечели:

ВЕКОВНИТЕ ДЪРВЕТА ГОВОРЯТ 2021

Чинарът на Чучур – символ на с. Годешево

 

 

 

Местоположение: в центъра на с. Годешево, обл. Благоевград

Възраст: 350-400 г.

Вид: Чинар

Номинирал: Валентин Асенов

 

История на дървото:

Вековният чинар е разположен в центъра на селото, в местността Чучур, на възраст е над 350-400 г., с височина 25 м, разклонение на клоните около 35-40 м и обиколка на дънера 4,80 м. Обявен е за защитен обект през 1985 г.

По традиция всяка година на чинара се прави голяма въжена люлка и хората се люлеят за здраве. В миналото там са се провеждали събития: сватби, курбани, местни празници, борби.

До чинара има чешма, която според местните жители извира също и на територията на Гърция. Водата е кристално чиста и годна за пиене, като през лятото е много студена, а през зимата – топла.

Историята разказва, че преди много години чинарът е донесен от Гърция (която е само на километър от село Годешево) от местен човек, който е бил за дърва в гората, където намерил дръвчето и решил да го вземе и засади именно на това място. Човекът се е грижил за него през целия си живот, а след това го е оставил на природата. Може би постоянно течащата изворна вода, която се влива в корените му и никога досега не е пресъхвала, е допринесла за растежа и развитието на това дърво. И в ден днешен то е един огромен великан, сянката на който през лятото покрива целия малък селски парк, и е едно чудесно място за отдих за хората от Годешево.

А споменът за човека, който е оставил на няколко поколения това прекрасно дърво, не угасва и той се помни и до ден днешен!

 

Снимка: Валентин Асенов

 

 

Журито връчи допълнително и специална награда „Изборът на експертите“ – на учениците от Технологично училище Електронни системи към Технически университет–София, Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ и 32.СУ „Св. Кл. Охридски“ в София. Те изпратиха историята на своя смърч, който е първото засадено от тях дърво в рамките на начинанието им Collect4life, чиято цел е да събират и рециклират телефони и с парите да засаждат дървета. Журито реши да ги отличи заради проявеното от тях активно отношение към заобикалящата ни среда и вдъхновяващия пример за кауза с мисъл за природата и нашето бъдеще.

 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ЖУРИТО

„ИЗБОРЪТ НА ЕКСПЕРТИТЕ“

Детска лидерска академия – проект „Collect4Life“, София

 

 

Местоположение: в двора на ВТУ „Тодор Каблешков“, гр. София

Възраст: над 2 г.

Вид: Смърч

Номинирал: Ученици от ТУЕС към ТУ-София, ПГТЕ „Хенри Форд“ и 32.СУ „Св. Кл. Охридски“, гр. София

 

История на дървото:

Най-вероятно се чудите с какво може да се отличава едно иглолистно дръвче от всички останали? Преди да пристъпим към неговата история, важно е да отбележим, че се казва Смърч, роден е в двора на ВТУ „Тодор Каблешков“ на 23 ноември 2019 г.

В началото на 2019 г. в Детска лидерска академия се зароди идеята за проект, чиято главна цел е да рециклира телефони и с парите от рециклирането да се засаждат дървета. Името на каузата е „Collect4Life“.

Бяхме 9. клас и можете да си представите с какъв опит разполагахме. Първите ни стъпки бяха да поставяме кутии на различни места – офиси, магазини, зали за танци, салони за красота и други. В тези брандирани кутии, направени от материали втора употреба, хората могат да оставят старите си телефони. Успяхме да рециклираме 15 кг телефони и да засадим 33 иглолистни дървета. Засаждането за нас беше много вълнуващо и зареждащо. Дърветата бяха плодовете на нашия труд – нашият малък жест към природата, която ни дава толкова много всеки ден.

Смърч е първото засадено дърво от „Collect4Life“. Той заема важна част в сърцата на всички ни, защото в този момент осъзнахме потенциала и приноса на нашия проект, повярвахме в това, че всеки един от нас може да промени света. „Collect4Life“ е нашият начин и личен пример да допринесем за по-добро утре.

За две години успяхме да рециклираме 105 кг телефони и да засадим 168 дървета, като предстоят да бъдат засадени още 50 фиданки. Спечелихме второ място в конкурса „Млад благотворител 2020”. Но най-много се гордеем с това, че въвличаме в кауза ни все повече и повече съмишленици, като създаваме пунктове за събиране на телефони из цялата страна.

Смърч продължава да расте нависоко, а неговите потомци предстои да бъдат засадени. Благодарение на Смърч ние не забравяме откъде сме тръгнали и не се отклоняваме от нашата цел – един по-добър и по-зелен свят.

 

Снимка: Камен Стефанов

 

 327 посещения