Вид: Сребролистна липа

Възраст: над 200 г.

Местоположение: Курортен комплекс "Златни пясъци"

Номиниращ: Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров” – ВарнаЗабележително дърво от вида Сребролистна липа (Tilia argentea) привлича вниманието на наши и чужди туристи в курортния комплекс „Златни пясъци”. Немалко са желаещите да си направят снимка пред интересното дърво, популярно като „Кривата липа” и запазят и отнесат приятните спомени от лятната почивка и курорта. Много варненски абитуриенти запечатват спомена от незабравимия за тях ден пред многогодишното дърво, чиито листа с формата на сърце символизират приятелство, взаимност, сърдечност.

Малко над земята стволът на дървото вместо нагоре се извива успоредно на земята. След това отново се изправя и продължава нагоре. Освен че е забележително, това дърво е и на значителна възраст над200 г. Липите като дървесен вид не са много издръжливи и рядко прехвърлят 250 г. Дървото е вписано в регистъра на вековните дървета в България със Заповед № 292/ 07.02.1962 г. с размери: височина – 20 м и обиколка – 3,10 м.

Вековните дървета заслужават уважение и много грижи, за да продължават да посрещат гости в нашия регион и да ни радват с красотата си.

Снимки: Стойна Илиева