Вид: Гръцки орех

Възраст: 118 г.

Местоположение: В центъра на с. Чеканчево, общ. Горна Малина

Номиниращ: Ваня Димитрова, с. ЧеканчевоДървото – гръцки орех (Juglans regia) – е посадено през пролетта на 1902 г. от Димитър Панов Петров по повод раждането на първородния му син Никола Димитров Панов.

Димитър Панов се занимавал усърдно с градинарство, овощарство и пчеларство. По разкази на близките му, когато се родяло момиче в семейството, той засаждал овощно дърво в двора си. За дядо Димитър дървото било символ на живот, могъщество, дълголетие, щедрост и покровителство. Дървото въплъщавало съюза между четирите елемента – Земя, Въздух, Вода и Огън. На по-късен етап от живота си Димитър Панов бил 10-ина години кмет на селото. Водил природосъобразен живот и починал на 93 г.

Орехът вече е на 118 г. и сега се намира в центъра на с. Чеканчево. Някога там е бил домът на дядо Димитър Панов.

Това е знаково дърво за нашето село. Много е харесвано от жителите, защото черупката на узрелите плодове не е твърда и дебела (дебелината й е около 2-3 мм) и може да се чупи с пръстите на ръцете. Орехът е голям – достига височина около 30 м, обиколката на ствола му е 3,42 м, а короната е с диаметър над 20 м. През лятото е любимо място за отдих на гостите на селото, а през зимата всеки, който е имал желание да си събере плодовете му, си хапва.

Снимки: Ваня Димитрова

 

 440 посещения