Вид: Дъб

Възраст: Около 700 г.

Местоположение: Край манастир „Св. Димитър“, с. Габра, общ. Елин Пелин

Номиниращ: Стефан Валентинов, с. ГабраСтарият дъб е символът на манастира „Св. Димитър“ в село Габра. Всяка година под неговата разкошна сянка, на сцената, през последната събота на месец август габренци играят хоро след хоро, празнувайки Деня на миньора (в Габра е открита първата и най-стара въгледобивна мина в България през 1856 г.). Габренци го определят като една „жива история“ – свидетел е на толкова много зими и лета.

В полето около него, освен сцената, има малка черква, за която през 1865 г. селяните от Габра (тогавашно Чукурово) събрали пари и изпратили Иван Петков Чакъров в Цариград, за да измоли разрешение за построяването на манастир на мястото на стария параклис „Св. Марина“. След тежко тримесечно пътуване пеша заедно с панагюрски овчари, той се завърнал с благоволението на Цариград, и така през 1866 г. манастирът бил издигнат.

Вековното дърво със сигурност е свидетел на много тайни: покрай него са минавали турски потери; със своята величeствена сянка е подслонявало много поколения; събирало е детски глъчки на лагера около него и спомени за миньорски празници, които ще пребъдат и през следващите поколения. Старият дъб е едно от най-старите растения в околността вече цели 7 века!

Снимки: Стефан Валентинов

 

 624 посещения