Вид: летен дъб

Възраст: 350 г.

Местоположение: край с. Студена, общ. Свиленград, обл. Хасково

Номиниращ: Община СвиленградЛетен дъб, с. Студена, снимка: Община Свиленград

 

Вековното дърво се намира на югоизток от село Студена, от дясната страна на входа на пътя от Свиленград. Извисява се на високата част над селото и се вижда от цялото село.

Името си носи от името на собственика на нивата, в която се намира. Това е Никола Димитров Ангелов, известен като дядо Кольо, който след усилена работа на нивата си е почивал под дебелата му сянка. От разкази на стари хора и от местни предания е известно, че дървото съществува от 350 години и произхожда от гъста гора, която е била в землището на днешното село. Заради гъстата гора и реката, която минава през нея, там са се заселили първите му жители. Това са били българи, които са се криели от турските набези. Така се създава селото, което съществува и до наши дни.

Вековното дърво е като символ на Студена и много от преселилите се жители казват, че когато се прибират там и видят Дядо-Кольовото дърво, се чувстват вече у дома си.

През 2019 година на същия хълм, в близост до самото дърво, чрез дарения беше изграден 8-метров кръст Господен, символизиращ християнската вяра на жителите на село Студена. Така мястото стана още по-символично за устоите на българщината – с извисяващия се там вековен дъб и християнски кръст.

 

Снимка: Община Свиленград

 

 

 1,173 посещения