Вид: космат дъб

Възраст: 700 г.

Местоположение: местност Суроварица, с. Брезнишки извор, общ. Брезник, обл. Перник

Номиниращ: клуб „Пътешественици из етнографията на Граово“ към СУ „Васил Левски“ и Регионален младежки Raise център, гр. Брезник

Брой гласове: 0Космат дъб, местност Суроварица, Снимка: Милен Миланов, Аниела Асенова

 

На 9 км от град Брезник, преди началото на село Брезнишки извор, вдясно от пътя, своята снага извисява величествен вековен дъб, датиращ най-вероятно отпреди 700 лета.

Стародавна легенда, предавана от поколение на поколение, разказва, че по времето на царуването на Иван Шишман дървото е било млада фиданка. Устояло на преходността, превратностите и капризите на времето, под величествената му корона са търсели и продължават да търсят закрила не само хората от селото, но и от района. Местните вярват в чудодейната и пречистваща сила на дъба и твърдят, че всеки, който се докосне до ствола му, получава изцеление на болежките си. Доказателство за специалната енергия, която витае тук, е и фактът, че жители на Брезнишки извор издигнали каменен кръст, където на големи празници се давали курбани за здраве. На 60 м от дървото извира и кладенче с лековита вода.

От 2018 г. до днес учениците от клуб „Пътешественици из етнографията на Граово“ към СУ „В. Левски“, гр. Брезник, са едни от доброволците, поели част от грижата по опазване и съхраняване на чудодейния ням пазител на българския дух. Децата, заедно с техния учител Нели Асенова, организират редовно акции по почистване на терена от храсти и бурна растителност. Идеята им е скоро да поставят и указателна табела, която да ориентира всеки, който реши да посети това специално място.

През 2015 г. вековният дъб край с. Брезнишки извор е обявен за защитен по Закона за биологичното разнообразие.

 

Снимка: Милен Миланов, Аниела Асенова

 

 

 684 посещения