Вид: черница

Възраст: около 250 г.

Местоположение: с. Воден, общ. Димитровград, обл. Хасково

Номиниращ: НЧ „Пробуда-1908“, с. ВоденЧерница, снимка: Господинка Делчева

 

Дървото с корен в с. Воден, община Димитровград, област Хасково, е вековната черница – около 250-годишна. Тя е висока около 15 м, с корона около 16 м и обиколка на стъблото 6,50 м. При разговор с жителка на селото, която почина през 1989 г. на 102-годишна възраст, дървото е съществувало още когато тя се е родила през 1887 г.

На 2-3 м от черницата има кладенец, от който е взимало за житейски нужди цялото население на селото. Хората са използвали за раздумка времето, през което са чакали ред да си налеят вода.

През 80-те години край дървото се е възпроизвеждал обичаят Гергьовден. На яките и масивни клони са се окачвали въжени люлки, на които момците люлеели момите. Около дървото мъже извивали хоро и „разигравали” малки деца да станат „хорбашии”, т.е. да водят хорото като пораснат.

Но това не е просто някакво си обикновено дърво. Съществува легенда, която гласи, че под черницата е заровено злато, в което е запечатана тайнствена магия на живота. Затова през 1990 г. поради огромен интерес от трети страни около нея се разкопава, но не се открива нищо. Населението години наред се безпокоеше да не изсъхне вековното дърво, но опасенята не се оправдаха. Дървото не пострада и в днешно време под неговата сянка децата играят в летните горещи дни.

 

Снимка: Господинка Делчева

 

 

 558 посещения