23.03.2010 г.

България ще се включи в програмата за развитие на европейския велосипеден и пешеходен маршрут Пътят на Желязната завеса, който започва от Баренцово море на север и стига до Черно море на юг. Това стана ясно на заключителния семинар по въпроса, който се състоя на 16 март в хотел „Холидей Ин“ в София и в който взе участие и Фондация „ЕкоОбщност“. Трасето минава по цялата дължина на някогашната Желязна завеса и е с обща дължина над 8 000 км. То преминава през 20 държави, а самата идея е подкрепена от всички страни членки на ЕС. Българското участие в изграждането на туристическия маршрут може да се финансира по програмите за трансгранично сътрудничество, каза заместник-министърът на МИЕТ Иво Маринов. Бъдещото развитие на велотрасето лежи в ръцете на местните общности, които сами да решат как да приложат темата в районите на Желязната завеса в България – западната и южната ни граница.

Радостина Маринова, програмен координатор от Фондация „ЕкоОбщност“ представи като една добра практика в посока на използване на наследството за съживяване на общностите и икономическото развитие Ден на река Дунав – фестивал на кулинарни специалитети и културни традиции“. В продължение на усилията на Фондацията да подпомогне изграждането на велосипеден и пешеходен маршрут по реката, фестивалът и празниците мобилизират местния дух и приобщават към идеята за културните прилики на всички хора по Дунава. Тази практика може успешно да бъде приложена и за други дестинации, като обединява различни по характер инициативи в името на единен туристически продукт.

„Желязна завеса“ разделяше Европа в продължение на почти 40 години, от Баренцово море, на границата между Русия, Норвегия и Финландия, чак до Босфора, на границата между България, Гърция и Турция. След разпадането на соц-блока бяха развити няколко проекта за велосипеден туризъм по протежение на бившата разделителна линия. Повечето от тях бяха разработени в Германия, Австрия, Унгария и Чешката република, а няколко – и в региона на Балтийско море и на Балканите. Всички те обаче се основаваха на ограничен регионален подход. Сега се лансира и разви идеята за непрекъсната велопътека, която да свързва редица национални и трансгранични защитени области по протежение на бившата Желязна завеса.

Велосипедният туризъм е в съответствие с политиката за развитие на туристически продукти със слабо въздействие върху околната среда и нисък въглероден отпечатък. Като основа за пътуване близо до природата и местните общности, той допринася основно за развитието на местната икономика.

В страните от Централна Европа, един велосипедист за ден прави разходи в размер на 53 евро при 2,8 млн. пътувания с велосипед годишно. Средната продължителност на туристическа разходка с велосипед е 7 дни, със среден общ разход от 353 евро, сподели г-н Еке Айгелаар от Университета по приложни науки, Бреда, Холандия.