През изминалите почивни дни екипите на „ЕкоОбщност“ и Българско училище за политика пренесоха работните си бюра в Слънчевата градина на Вършец, където се провеждаше традиционният Празник на курорта, минералната вода и Балкана. Под шарената сянка на чинарите се срещнахме с жителите и гостите на града и си поговорихме какво предизвиква необичайното поведение на времето напоследък, каква е нашата роля, какво да променим в ежедневните си навици и как да се адаптираме към настъпващите промени в климата.

За малките гости на нашия щанд бяхме подготвили екообразователни игри, в които научиха как да използват разумно водата и как да си подготвят раница за оцеляване при бедствени ситуации. С част от младежите дадохме изява на техническите си заложби и слобявахме конструктори, задвижвани от слънчева енергия, и така на практика видяхме как работят ВЕИ. По-големите посетители също се включиха активно в предизвикателството, което отправихме към тях – в нашата „сериозна“ викторина ги провокирахме да помислят над въпросите до какви природни бедствия може да доведе затоплянето на атмосферата и какво всеки от нас може да направи, за да намали влиянието си върху него; каква е разликата между време и климат и с колко градуса се е променила средногодишната температура в България през последните години.

За успешно справилите се със задачите участници в нашите занимания имаше поощрителен подарък, а късметлиите в томболата ни си тръгнаха и с допълнителна награда. Нашите „Информационни дни“ за промените в климата продължават – в началото на септември ще ни намерите на празника на град Берковица, където отново ще си поговорим какво се опитва да ни каже природата на своя език.

Проект „Съвместни действия за повишаване на осведомеността и активиране на местни власти и общности за реагиране на и адаптация към климатичните промени“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП 2009 – 2014 г.

www.ngogrants.bg

 435 посещения