Кое е най-високото дърво в България? А кое е най-старото? Отговорите на тези въпроси можем да открием в тазгодишните номинации за „Дърво с корен 2016“. 28 предложения от цялата страна се включиха в надпреварата за любимо дърво на България. 13 от участниците са многовековни, с внушителна възраст и впечатляващи истории.

Сред тях е и най-високото дърво в България – 58-метров смърч в резервата „Парангалица“ в Рила, номиниран в новата за конкурса категория „Изборът на експертите“ от докторанта в Лесотехническия университет Николай Цветанов. Цветанов увлекателно разказва за историята и създаването на резервата „Парангалица“ през далечната 1933 г., благодарение на усилията и отдадеността на инж. Димитър Загоров. Изследвайки и живеейки близо цяла година в гората, Загоров заключава, че това е „рядък образец на девствена гора“, която трябва да бъде запазена за поколенията „като един съвършен обект, подобен на който мъчно може да се намери у нас другаде“, а обикновеният смърч, „в сравнение с познатите норми в средна Европа, е достигал феноменални и непознати размери, за дадената надморска височина…“

Най-старото дърво у нас – 17-вековният дъб от с. Гранит, Старозагорско е друг от претендентите за голямата награда, номиниран през тази година от Първан Киров от София. Близо 1700-те години на дървото са натрупали много легенди, разкази и истории за него, като Първан Киров ни поднася собствена художествена интерпретация за засаждането на младата дъбова фиданка от византийския монах Ставракий. Киров разказва и за първата среща на големия български художник Златю Бояджиев с дървото, което по-късно се появява в картините му.

В конкурса са номинирани и 87-те чинара от гр. Силистра, станали известни с плановете на Община Силистра да ги отсече, заради ремонт на улица, но спасени благодарение на неуморните и самоотвержени усилия на гражданите от неформална група „Силистра диша“. В групата, която е предложила дърветата в конкурса, участва и Невяна Маринова, номинирала миналогодишния победител в „Дърво с корен“ – дъбът от Дунавския парк в Силистра.

Всички номинации на 28-те участници са публикувани във Фейсбук страницата на конкурса „Дърво с корен“.

Предстои разглеждането им от шестчленното жури на конкурса и избор на:

десет финалиста, които ще се състезават за „Дърво с корен 2016“;
три финалиста в категория „Вековните дървета говорят“;
победител в категория „Млад природолюбител“;
победител в категория „Изборът на експертите“.

Финалистите в „Дърво с корен 2016″ и Вековните дървета говорят“ ще участват в публично онлайн гласуване, което ще се проведе на сайта на конкурса „Дърво с корен” от 15 септември до 14 октомври 2016 г., включително. Победителите в основната и допълнителната категории ще бъдат обявени по време на церемонията по награждаване в края на октомври в София.

Победителят в основната категория ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2017” и ще получи диагностика с препоръки за подходящи грижи от Асоциацията на арбористите в България. Победителите в „Дърво с корен 2016“ и допълнителните категории ще получат още: нощувка за двама в комплекс „Косовските къщи”, с. Косово, общ. Асеновград, рафтинг приключение по р. Струма от „Адвенчърнет”, ваучер за посещение в детски научен център „Музейко”, абонамент за National Geographic Българияи абонамент за NG Kids България.

От тази година имаме и приятно нововъведение в конкурса – номинации за забележителни и любими дървета ще се приемат целогодишно, без прекъсване. В момента вече се приемат номинации за следващото издание на инициативата –„Дърво с корен 2017“. Както винаги, той е отворен за всички  – деца, възрастни, учители, ученици, институции, фирми, организации или неформални групи от хора. Условията за участие може да видите тук.

Конкурсът „Дърво с корен” на Фондация „ЕкоОбщност”  се провежда с подкрепата на „Асоциация на арбористите в България”, комплекс „Косовските къщи”, с. Косово, общ. Асеновград, „Адвенчърнет”, детски научен център „Музейко”, National Geographic България иNG Kids България.

 467 посещения