В началото на дългоочакваната пролет организирахме с „Карго Планет“ поредната съвместна инициатива по засаждане на дръвчета, за да има чист въздух и радваща гледка за поколенията след нас. И тази година приканихме отговорни компании да съберат свои служители в усмихнати отбори и да дойдат в гористата местност над село Кокаляне, обединени от три вдъхновяващи каузи. На призива ни се отзоваха екипите на „ЮнайтедЛекс България“, „КПМГ ИТ Сървис“, „С.О.Х.О. София“ и „Мерк България“, които, наравно със съорганизаторите от „Карго Планет“, се включиха в междуфирменото състезание за най-бързо и качествено засадени дръвчета.

Тазгодишната ни залесителна акция със спортно-състезателен елемент беше насочена към попълване с дъбови и борови фиданки на терена, за чието възстановяване полагаме грижи от началото на 2018 г. Тя се проведе на 20 април в местността Буката, където, след известно каляне и изкопаване на дупки, петте отбора се научиха как правилно да засаждат фиданките така, че да се радват на постижението си и след години. А след това дадохме начало и на самото състезание, в което проверихме колко бързо, но и прецизно могат да залесяват отборите. То протече под строгия контрол и насоки на отзивчивите горски служители от ДГС – София. Съперниците в оспорваната надпревара успяха да залесят общо над 200 фиданки, а победител стана екипът на „С.О.Х.О. София“.

Освен саденето на нов живот и удоволствието да оставим красива природа след себе си, мисия „Гора 2019“ имаше за цел да допринесе за осъществяването и на още две каузи. Със средствата, събрани от входните такси на участниците, да се подпомогне провеждането на летен обучителен лагер за деца в неравностойно положение на „Център за приобщаващо образование“, както и дейностите по опазване на белоглавия лешояд във Врачански Балкан, подкрепяни от фондация „ЕкоОбщност“.

Пролетната ни мисия край Кокаляне донесе приятни преживявания, усмивки и остави ярки спомени със състезателния си привкус, но грижите за възобновяващата се гора не приключват дотук. До края на годината ни предстоят още акции, с които да помогнем на дръвчетата да оцелеят и се развият. Всички, които имат желание да се включат в отглеждането на младата гора, са добре дошли на мисиите ни през юни и юли. Следете нашата фейсбук страница, където ще публикуваме насоки за предстоящите доброволчески събития.

 2,075 посещения