През 2018 г. със съдействието на ДГС – София организирахме серия от доброволчески акции за възстановяване и отглеждане на част от борова гора в местността Буката над с. Кокаляне, която беше поразена от корояд. Миналата есен установихме, че от засадените през пролетта над 2000 фиданки се бяха прихванали около 60%. И тази година грижите ни за терена продължават с нови сили и помощници.

На 6 април с доброволци от „Джи Ви Си Сървисиз“ и „Си 3 ай Европа“ попълнихме дупките на неприхваналите се дръвчета с нови 350 фиданки от зимен дъб и бял бор. 40 души посветиха съботния си ден на гората и се насладиха на свеж въздух и весело настроение в компанията на приятели и колеги, заобиколени от радващата с последните си за сезона минзухари, кукуряци, гълъбови очички и лечебна медуница природа. За засаждането на дръвчета на останалата част от терена се погрижи екипът на „Рейсат България“, с чиято помощ една седмица по-късно на още 200 церови фиданки бе даден шанс да се превърнат в млада гора.

Очаквано, след проливните пролетни дъждове, когато посетихме местността през юни, юли и август, тревата беше превзела новозалесения терен и заплашваше да задуши фиданките. Затова задачата по време на летните ни акции бе да осигурим пространство и достъп на светлина на прихваналите се борчета и дъбчета, като ги прекопаем и освободим от прораслата висока трева. Тази последваща грижа е от голяма важност, тъй като увеличава шансовете на малките дръвчета да оцелеят и се превърнат в гора. В противен случай възстановяването й е изложено на риск и би отнело много повече време, а огромният труд, положен от всички доброволци, участвали в предходните залесявания, би се обезсмислил. В петте ни мисии през лятото се включиха над 40 доброволци, които въпреки горещото време през тези отпускарски настроени месеци, щателно издирваха фиданките сред избуялата трева и умело боравеха с мотиката. С тяхната неоценима помощ успяхме да оплевим и прекопаем прихваналите се малки дръвчета и да им освободим пространство да се развиват.

Благодарим на всички сърцати помощници, които отделиха своите съботно-неделни и работни дни, за да помогнат в отглеждането на новозасадената гора! Продължаваме с нови сили в късна есен, когато отново ще сме в гората, за да подготвим фиданките за зимата.

 4,307 посещения