Този месец открихме сезона на доброволческите акции в помощ на гората. Вече трета година, със съдействие от ДГС–София, полагаме грижи за младата смесена гора край местност Буката над с. Кокаляне, където насажденията са били поразени от върхов корояд и се е наложило превантивно изсичане на заразените дървета.

През 2018 г. и 2019 г. организирахме серия от мероприятия за засаждане и последващо отглеждане на бял бор и зимен дъб на 4,5-декаровия терен. След като посетихме мястото тези дни, установихме, че част от фиданките не са успели да се прихванат, а други са послужили за храна на дивите животни, но се зарадвахме и на много борбени дръвчета, които за тези 3 години са израснали уверено и стабилно.

Намеренията ни да проведем пролетни залесителни мероприятия тази година бяха осуетени, но при първа възможност организирахме групи от въодушевени любители на гората и планината, за да положим необходимите грижи за фиданките през лятото. Продължителните дъждове миналата седмица, които оставиха терена леко кален, не ни изплашиха и на 13 юни осъществихме първата за 2020 г. акция, в която се включиха 17 самоотвержени помощници. Обичайно за това време на годината, тревата беше превзела мястото и възпрепятстваше достъпа до светлина, вода и пространство за растеж на фиданките. Предизвикателство беше борчетата и дъбчетата да бъдат издирени сред избуялата растителност, оплевени и прекопани. Но с неуморната и усърдна работа на доброволците, само за 4 часа успяхме да покрием половината от терена и така да осигурим възможност на дръвчета да се развиват.

Благодарим на всички отдадени участници, които решиха да отделят почивния си ден, за да помогнат на гората! Вярваме, че преживяването на открито сред природните звуци, омайните аромати на цъфналите поля и просторната гледка от хълма ги е оставило удовлетворени и заредени. А ние продължаваме идната събота, за да довършим останалата част от терена с помощта на нова група от нетърпеливи да развъртят мотиката доброволци.

 

Loading