С доброволческите акции на „ЕкоОбщност“ през последните две седмици приключи участието ни във възстановяването на част от поразена от върхов корояд гора над с. Кокаляне, където през последните 3 години засаждахме и отглеждахме нови фиданки.

Благодарим на мотивираните и отговорни доброволци, които с много енергия и желание се включиха през изминалите две съботи в последното планирано прекопаване и плевене на младата гора от зимен дъб и бял бор!

Успешното създаване на насаждението и положените грижи за малките фиданки са резултат от усилията и участието на над 450 доброволци, включили се в общо 21 събития в периода 2018–2020 г., организирани от фондация „ЕкоОбщност“ и фирми партньори. Признателни сме за подкрепата на всички участници, избрали да допринесат за тази кауза, защото без техния труд, обич към природата, време и настроение днес нямаше да се радваме на тази нова гора.

Ключов принос за старта и крайния резултат от усилията ни имат и партньорите стопани на терена в лицето на ръководството и служителите на ТП „Държавно горско стопанство–София“. Преди 3 години те откликнаха на идеята за възстановяване на засегната от корояд гора, определиха подходящ терен и при всички акции се ангажираха не само с осигуряване на фиданките, но и с насоки за това как следва да се извършва засаждането и последващото прекопаване и грижа.

Удовлетворението и желанието ни да продължим да създаваме нови горски насаждения с дългосрочна грижа за тях са повод да потърсим ново място, имащо нужда от залесяване. През следващия сезон предвиждаме да продължим с мисия „Гора“, като поемем ангажимент за засаждане на фиданки и отглеждането им на друг терен в околностите на София – отново с помощта на доброволци съмишленици.

 

Loading