Тази есен поставихме начало на новата ни мисия „Гора“ – през следващите 3 години ще подпомогнем възстановяването на засегнат от корояд участък от борово насаждение край с. Плана.

След успешната ни поредица от залесителни акции през предходните три години, в които заедно с доброволци и екипи на фирми засадихме и отгледахме над 2000 фиданки зимен дъб и бял бор над с. Кокаляне, този октомври поехме дългосрочна грижа за нов терен край София. Удовлетворението от постигнатото и връзката с гората ни вдъхнови да продължим с облагородяването и на други места, нападнати от вредители, за да помогнем на природата да се възобнови по-бързо.

В сътрудничество с Държавно горско стопанство – София и многобройните приятели на гората, които се включиха в новото ни приключение, допринесохме за създаването на млада гора край махала „Чорбаджийска“ на село Плана. В рамките само на три акции успяхме да разчистим от трева и храсти предизвикателния 2-декаров терен, да оформим редове върху склона и да засадим 720 фиданки черен бор. А самозалесилите се на мястото и добре израснали букови дървета обещават някой ден то да се превърне в смесена гора от бор и бук, което ще я направи много по-устойчива на вредители и други неблагоприятни влияния.

Признателни сме за сърцатата помощ на екипите на „Майлстоун“, „ЕРА България“, „Кохерент Солюшънс“ и на всички близо 70 доброволци, които се включиха в залесителните акции със свежо настроение и голямо желание! Благодарение на техните усилия и бодър дух теренът беше старателно разчистен и подготвен, фиданките – грижливо засадени и планираната работа – успешно приключена. Благодарим и на приятелите ни от TimeHeroes, чрез чиято платформа за доброволчески инициативи за пореден път достигнахме до много от участниците.

Напролет продължаваме с грижата за малките дръвчета. Следете Фейсбук страницата ни за следващи акции и сте добре дошли да се включите в отглеждането на младата гора догодина. Природата на Плана обещава свеж въздух, зареждаща тишина и прекрасни гледки!

 

Loading