Тазгодишната Международна нощ на прилепите отбелязахме с няколко занимания на две места в град Плевен. В късния следобед на 30 септември отдел „Природа“ на Регионалния исторически музей посрещна ученици от НУ „Христо Ботев“ и МГ „Гео Милев“, които имаха възможност да разгледат изложбата на прилепи, както и да чуят любопитни факти за тези ценни за живота на планетата същества. Малчуганите дори видяха отблизо препариран дългоух, част от експозицията на музея.

Заниманията след това продължиха до тъмно в Градската градина, където малки и големи разгледаха красивите снимки и се запознаха с обширните сведения в изложбата, посветена на прилепите, която развенча страшните митове и „вампирската“ слава на малките летящи бозайници. Децата се включиха и в различни творчески работилници, викторина и игри на открито. А с падането на мрака, направихме разходка между дърветата, за да чуем с ултразвуков детектор как прелитащите над главите ни прилепи „говорят“, докато ловуват насекоми. С помощта на този уред, който превръща високочестотните звуци във възприемчиви за човешкото ухо, участниците в своеобразното подслушване чуха какви звуци издават прилепите при ехолокация.

Международната нощ на прилепите е инициатива на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи и се отбелязва за 23-ти път. Тази година различни мероприятия се организират в над 30 държави.

Събитието в град Плевен бе част от дейности на „Зелени Балкани“ и „ЕкоОбщност“, посветени на популяризирането на биоразнообразието и опазването на прилепите, със съорганизатор Регионален исторически музей – Плевен.

Заниманията на фондация „ЕкоОбщност“ по запознаване на младежи от плевенски училища с живота и значението на прилепите ще продължат и през октомври.

Любопитни факти за прилепите

 

Проект „Кайлъка – живата изследователска лаборатория на природата” е подкрепен
финансово от Обществения борд на TELUS International в България и се изпълнява
от фондация „ЕкоОбщност” в сътрудничество с Регионален исторически музей - Плевен.

 

 268 посещения