Тази година откликнахме на любезната покана на директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Челопеч, г-жа Весислава Панджерова, и вчера отбелязахме заедно с възпитаниците на училището деня, посветен на водата. Празникът премина под надслов „Защо замърсяваме водата?“, с богата програма от песни, рецитали, беседа, опити с вода и много състезателни игри.

Ние, от „ЕкоОбщност“, се включихме с щанд, на който имаше занимания за всеки – творците рисуваха плакати и оставяха послания за водата, любознателните си опитаха късмета във викторина с награди, а по-смелите предизвикахме да демонстрират как най-пестеливо могат да използват водата, за да си измият зъбите. Получихме и много интересни и находчиви предложения от децата как можем да използваме разумно водата в нашето ежедневие, като например да не пускаме пералнята всеки ден за по една дреха; да спираме водата, докато се сапунисваме под душа; да полеем някое цвете с водата, която не можем да допием от бутилката, вместо да я хвърляме.

Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март от 1993 г. насам по инициатива на ООН. Целта е да се повишат познанията и съзнанието на хората, че водата е безценна и от нейното наличие и качество зависи нашият живот. Въпреки че две трети от повърхността на Земята са покрити с вода, по-малко от 1% от нея е сладка и достъпна за ползване. По света над 1 млрд. души изпитват недостиг на чиста питейна вода, а в същото време всеки ден 2 млн. тона канализационни и отпадни води се изхвърлят в реките, моретата и океаните. Затова нека не приемаме за даденост тази живителна течност и бъдем по-отговорни при нейното потребяване. Всяка капка е от значение.