Светът е изправен пред все по-големи предизвикателства – затруднената обстановка, в която сме поставени през последната година и половина, е поредната криза, която ни подсказва, че е време да променим утвърдените си модели на икономическо развитие и лично поведение. Имаме нужда от нов подход и от възстановяване на връзката между хората, с целия ни набор от човешки дейности, поддържащи нашата цивилизация, и природата, без чиито блага животът ни не би могъл да бъде такъв, какъвто очакваме. Ролята на младите хора за започването и осъществяването на подобни промени винаги е била важна, тъй като да създадем по-добро бъдеще за тях е водещ стремеж, в който обаче и те самите следва да са дейни участници.

На Деня на Земята ви каним на онлайн пресконференция, поставяща начало на кампанията #ClimateOfChange, в която ще призовем младите хора да се превърнат в главни действащи лица в едно общоевропейско движение, търсещо и предизвикващо „климат на промяна“ към по-добро, устойчиво за планетата и справедливо бъдеще за всички.

На събитието на 22 април 2021 г. от 10:30 ч. ще чуете какви са възприятията на българските и европейски млади граждани относно:

  • връзката между съвременния икономически модел, устойчивото развитие, проблемите на околната среда и миграцията;
  • ролята на правителствата за справяне с предизвикателствата на климатичните промени;
  • готовността и желанието за поемане на лична отговорност и промяна към по-щадящ природата начин на живот,

и отговорите им на въпросите: кой трябва да отговаря за намаляване на последиците от изменението на климата? Следва ли климатичните промени и замърсяването на околната среда да са сред приоритетите на правителствотоБиха ли гласували младите хора у нас за политици, в чиито програми темите за климатичните промени и (климатична) миграция са сред важните акценти? Познават ли явлението „климатичен бежанец“? Кои проблеми са по-значими от темата за изменението на климата в обществения дневен ред, както и колко от тях свързват потребителските ни навици с проблемите на околната среда?

Ще бъдат представени основните резултати за България от общоевропейско изследване, проведено от агенция „Ipsos“ в 23 държави на ЕС, включително България, в което са допитани млади хора на възраст между 15 и 35 г. То е част от международния проект „Климат на промяна“, финансиран от Европейския съюз по програма DEAR, в който си сътрудничат 16 организации от 13 държави и партньор от България е фондация „ЕкоОбщност“.

Кампанията и резултатите от проучването ще бъдат представени от социолога Първан Симеонов и Любомира Колчева от фондация „ЕкоОбщност“.

Събитието ще се проведе през платформата „Zoom“ и ще се записва. Връзка за достъп ще получите след предварителна регистрация тук: https://bit.ly/3gorX3n.

 

 

 

 870 посещения