В ход е националният турнир „Дебати за климата“ на фондация „ЕкоОбщност“, в който ученически отбори от цялата страна срещат и защитават своите доводи „за“ и „против“ различни теми от глобално естество. На 27 и 28 май 2021 г. се състоя предварителният кръг за класиране за полуфинал и финал, който се проведе онлайн и в който участие взеха 84 младежи.

Състезанието е част от международния проект „Климат на промяна“, насочен към засилване на познанията и въвличане на младите хора в проблемите, породени от климатичните промени, и разгласяване на начините, по които всеки може да помогне за ограничаване на техните последствия, зясагащи особено силно страните от Южната част на света. То се организира в общо 13 държави от ЕС по правилата на италианския формат „Exponi le tue idee“ („Изложи идеите си“), а отличените в националните дебати отбори ще се срещнат на европейски финал в Брюксел в края на годината.

В България желание да се включат в „Дебати за климата“ заявиха близо 30 училища и клубове. През февруари и март участниците преминаха през предварително обучение, а част от тях затвърдиха и упражниха уменията си в последващи тренировъчни дебати, за да се подготвят по-добре за същинското състезание, започнало миналата седмица. Първите поставени в него теми, по които дебатираха 14 от отборите, бяха от социално-икономическата област: „Демографски контрол – да или не?“ и „Нискобюджетният туризъм не следва да се подкрепя“. Освен присъдените отборни точки, оценяващи умелостта в аргументацията и изнасянето на речи, екипите получиха и полезна обратна връзка и насоки от съдиите за подобряване на своето представяне при бъдещите им участия.

Дебатите за класиране за последните кръгове на състезанието ще продължат онлайн през юни, а в края на месеца в София ще се проведе и финалът. На него младежите ще влязат в диспут не само на български, но и на английски език. А положените от тях усилия напълно си струват, защото излъченият в английския финал отбор ще замине за Белгия за участие в международното издание на турнира. Победители в него пък ще получат възможността да посетят четири южни държави като младежки посланици и застъпници за „климат на промяна“.

 

Снимка: ElioDeRocchis for WeWorld

 

 

 1,184 посещения