Тази седмица проведохме и втората част от обучението за ученици, заявили желание да се включат в нашето предизвикателство „Дебати за климата“. Часовете преминаха приятно и неусетно благодарение на любознателния дух и доброто настроение на младежите, които с готовност взимаха участие в упражненията и игровите задачи. Заниманията са част от предварителната подготовка на отборите за предстоящия турнир по дебати, в който те ще защитават своите позиции по предварително поставени теми, свързани с различни световни проблеми, предизвикани от изменението на климата.

На петте онлайн занятия присъстваха 114 ученици от близо 30 училища и клубове в страната. Задачата, която им поставихме за загрявка, изобщо не ги затрудни, и те успяха да измислят находчиви хаштаг изрази по дадената им тема, напълно подходящи и за слоган на екологична кампания: #чистаприродаздравихора, #промянатазапочваотнас, #едносприродата, #зеленитещрихинапромяната, #пазетебъдещетони, #бъдиголямбъдиЕКО, #екоилеко…

Докато в първата част от обучението се съсредоточихме върху теоретичната основа на изкуството на дебатирането, този път наблегнахме на практическите занимания, които да помогнат на младежите да се упражнят в бързото извеждане и развиване на доводи „за“ и „против“ дадено твърдение. Разгледахме подробно начина, по който се построява речта, така че тя да е завладяваща, свързана с темата, подкрепена с точни и достоверни примери. А след това предизвикахме ораторските им умения, като за 30 сек трябваше да говорят по избрана от тях дума без запъвания, дълги паузи и повторения. Направихме и няколко бързи разигравания в стил „пинг-понг“, където двама дебатьори си прехвърляха топката, като излагаха и взаимно оборваха своите аргументи.

Обучението завършихме, като качихме в един въздушен балон Стефан Стамболов, Илон Мъск, Мария Кюри, Беър Грилс, Леонардо да Винчи, Хърмаяни Грейнджър, Жак-Етиен Монголфие, Ейбрахам Линкълн, Шерлок Холмс, Бел, Теодорос Аданом Гебрейесус, Гео Милев и др. В тази игра учениците влязоха в образите на известни личности и литературни герои, всеки от които трябваше да защити своя принос и значимост за човечеството, за да остане единствен в авариралия балон и подсигури своето благополучно кацане. Младежите успяха много убедително да влязат в ролите си и проведоха разгорещени дебати с изобретателни доводи, остроумни оборвания и нужната доза спортсменство.

През следващата седмица продължаваме с последната част от подготвителното обучение, в която два отбора ще разиграят истински дебат в онлайн среда, за да се упражнят преди същинския турнир.

 

Снимка: ElioDeRocchis for WeWorld

 

 

Loading