Всеки от нас има мнение по различни въпроси, но не всеки знае как най-успешно би могъл да представи своята гледна точка и да я защити с подходящи доводи, основаващи се на добре подбрани факти и достоверни източници.

Как анализираме дадена тема, как търсим надеждна информация по нея, как построяваме съжденията си и как да говорим пред публика – това са основни умения, от които се нуждае участникът в турнир по дебати. Всички тях ще разгледаме и упражним по време на предстоящите онлайн обучения по дебатиране заедно с над 250 ученици от цялата страна, които заявиха желание да се включат в нашето предизвикателство „Дебати за климата“.

Тази международна младежка инициатива ще се проведе през пролетта като своеобразен турнир по дебати по зададени теми, свързани с изменението на климата и връзката му с различни глобални проблеми, като човешки права, гражданско участие, опазване на околната среда, дискриминация, миграция и развитие и др. Дебатите ще протекат на две нива – национално, което се организира в общо 13 европейски държави, и европейски финал в Брюксел в края на годината. Инициативата е част от международния проект „Климат на промяна“, насочен към засилване на познанията и въвличане на младите хора в проблемите, породени от климатичните промени, и разгласяване на начините, по които всеки може да помогне за ограничаване на техните последствия, зясагащи особено силно страните от Южната част на света.

У нас участие в предизвикателството, организирано от фондация „ЕкоОбщност“, заявиха младежки отбори от близо 30 училища и клубове от различни населени места в страната. Те ще се включат в онлайн занятия, разделени в 3 модула, по време на които ще се запознаят с правилата за дебатиране по формата „Exponi le tue idee“ („Изложи идеите си”). Заниманията започват от 25 февруари и ще продължат през целия месец март, като ще се водят от предварително обучени по италианската методика обучители. Освен предаването на теоретични знания, в тях са предвидени също обсъждания, практически игри, упражнения, самостоятелна и екипна работа на участниците.

В рамките на трите модула учениците ще се запознаят с начина на подготовка, протичане и съдийско оценяване на дебата; ще научат за структурата и видовете аргументи, как се построява речта и оборват противниковите доводи; каква е ролята на капитана, говорителите и критичните слушатели в отбора; как се проучва и анализира дадена тема; по какви критерии да търсят и подбират нужната им информация, така че тя да е меродавна.

Участието на младежите в предстоящите обучения и турнир по дебати ще им помогне да изградят в себе си разностранен набор от личностни и социални познания и умения, ще им даде по-широк поглед по засегнатите теми и ще ги подтикне да участват по-смело и уверено в значими за обществото каузи като пълноценни членове на гражданското общество.

Ако сте на възраст между 16 и 19 г. и това предизвикателство звучи като за вас, все още има възможност да се включите – свържете се с нас до 5 март на [email protected].

 

Снимка: ElioDeRocchis for WeWorld

 

 

Loading