Предизвикахме ученици и студенти от цялата страна да се включат в предстоящото предизвикателство „Дебати за климата“, което ще започне в началото на пролетта. Инициативата търси млади хора между 16 и 26 г., които имат желание да изложат и защитят своите позиции по различни глобални проблеми, като се включат с отбори в своеобразен турнир по дебатиране. Той ще се проведе в 13 държави, като победителите в националните нива ще се срещнат на международен финал в Брюксел в края на годината.

Участие в предизвикателството са заявили десетки училища и клубове, които ще защитават тезите си „за“ и „против“ по предварително зададени теми пред жури от съдии. За да могат отборите успешно да обосновават своите твърдения, те ще преминат предварителни обучения и ще бъдат подпомогнати в подготовката си от треньори по дебатиране. През следващите седмици фондация „ЕкоОбщност“ ще проведе онлайн обучения за обучители в рамките на 3 модула по методиката „Exponi le tue idee“ („Представи идеите си“) на италианската организация WeWorld-GCV. В тях ще се включат над 40 преподаватели, ръководители на училищни кръжоци и клубове по дебати от различни градове.

Програмата на обученията предвижда да запознае участниците с основните видове, принципи и правила на дебатите; с процеса на подготовка, протичане и оценяване; с ролите на дебатьорите, построяването на речта им, обосновките, оборването на опонента. Първият модул ще се проведе на 22 декември, а следващите два са планирани за 7 и 14 януари 2021 г. Успешно преминалите впоследствие ще имат за задача да подготвят всички младежи в страната, заявили желание да се включат в „Дебати за климата“, като ще могат да влязат в ролята както на треньори на отборите, така и на съдии по време на самия турнир.

„Дебати за климата“ у нас ще се организират в две възрастови категории: за ученици между 16 и 19 г. и за младежи между 19 и 26 г. На финала ще бъде излъчен по един отбор във всяка от групите и те ще вземат участие в международния дебат в Белгия. Победители в европейския финал ще имат шанса да се включат в 7-дневно пътуване в Сенегал, Етиопия, Камбоджа и Гватемала, както и да участват в различни образователно-информационни дейности и събития като младежки посланици и застъпници за „климат на промяна“.

Ако сте в посочените възрастови групи, искате да предизвикате себе си, да развиете разностранни умения и осъществите нови познанства, все още можете да се включите, като се свържете с нас и заявите участието си.

 

 

Loading