„Търсим дървото с корен – с история, произход, принадлежност, обичаи,
с връзка с живота, с природата, със земята.”

 

Конкурсът „Дърво с корен“ се организира в България от фондация „ЕкоОбщност“ от 2010 г. Той търси дърветата, които обичаме – не защото са най-стари или най-красиви, а защото са специални. Специални за вас, за вашето семейство, приятели, село или град. Интересна новост е, че през 2022 г. конкурсът се провежда като част от европейската инициатива “Климат на промяна” (#ClimateOfChange), която е съфинансирана от Европейската комисия в рамките на програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и цели да развие у младите европейски граждани съзнателност и критично разбиране относно предизвиканата от климатичните промени миграция като едно от най-големите предизвикателства на глобализирания свят.

Очакваме вашите номинации за любими и забележителни дървета, които да се включат в конкурса тази година. Крайният срок е 17 октомври 2022 г., а предложенията изпращайте на електронен адрес: [email protected].

 

Номинацията трябва да съдържа:

История на дървото

Разкажете с какво то е различно от другите дървета, какво го прави специално и защо заслужава да стане любимо дърво на България.

Поне 3 снимки на дървото (в електронен формат)

Минималните технически параметри на снимките следва да изпълняват условието да са поне 150 dpi.

Задължително е да се изпратят поне 3 снимки на номинираното дърво – 2 с пейзажна/ландшафтна ориентация на снимката и 1 портретна. Поне една от тях трябва да показва дървото в цял ръст.

Желателно е да изпратите и допълнителни снимки, на които в близък план да се виждат отделни части от него – клони, кора, листа, пъпки. Това ще помогне на експертите в журито да потвърдят вида му.

От края на 2017 г. са въведени конкретни изисквания за качеството и авторството на снимките във връзка с общите условия на конкурса „Европейско дърво на годината“. За участие в конкурса ще се приемат само дървета, за които са предоставени снимки с името на автора им, както и потвърждение в текста на номинацията за получено съгласие от автора за предоставяне и използване на фотографиите за целите на конкурса както от номиниращия, така и от фондация „ЕкоОбщност“ и от организаторите на конкурса „Европейско дърво на годината“. Номиниращите лично носят отговорност при нарушение на авторски права на фотографи, чиито снимки са предоставили.

Местоположение на дървото

Населено място или местност, където расте дървото, и GPS координати.

Описание на дървото

Вид, височина, обиколка на ствола, възраст.

Информация за номиниращия

Имена и населено място, възраст, адрес за кореспонденция, електронна поща, телефонен номер за връзка.

 

Номинации за несъществуващи към днешна дата или нарисувани дървета няма да бъдат разглеждани. Приемат се номинации само за дървета, които се намират на територията на България. Дървета, печелили в основната категория „Дърво с корен” в предходни издания на конкурса не могат да участват повторно.

Всички номинации ще бъдат публикувани и видими във фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен”, заедно с имената и населеното място на номиниращия.

 

Как ще протече конкурсът

Номинациите ще бъдат разгледани от независимо жури, което ще излъчи до 10 финалиста в основната категория „Дърво с корен 2022” и 3 финалиста в категория „Вековните дървета говорят”.

Журито ще излъчи и най-интересна номинация в допълнителната категория „Млад природолюбител”, ако сред постъпилите предложения има разкази за дървета, които са засадени от или за които се грижат млади хора на възраст между 6 и 16 години. Повече за допълнителните категории вижте тук.

Финалистите в „Дърво с корен” и „Вековните дървета говорят” ще участват в онлайн гласуване, което ще се проведе от 2 ноември до 5 декември 2022 г. на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“.

Развитието следете на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен“, където текущо ще бъдат публикувани постъпващите номинации.

 

Наградите

Участниците, номинирали отличените дървета, ще получат награди, осигурени от дългогодишните приятели и партньори на конкурса – приключенския туроператор „Адвенчър нет” и „Асоциацията на арбористите в България“, чиито експерти ще извършат оглед на дървото победител в основната категория и ще изготвят препоръки за необходима грижа. Носителят на титлата „Дърво с корен 2022“ също така ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината”, който ще се проведе през февруари догодина.

 

Правила за гласуване в конкурса

Дърветата финалисти в категория „Дърво с корен” и „Вековните дървета говорят” се включват в онлайн гласуване, което ще се проведе на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“. През последната седмица броят на подаваните гласове ще остане скрит, за да се запази в тайна победителят, който се обявява на официална церемония по награждаване (според епидемичната обстановка церемонията може да бъде проведена и онлайн).

Гласуването протича при спазване на следните правила:

  • Допуска се еднократно гласуване от 1 електронна поща във всяка от двете категории в конкурса – „Дърво с корен“ и „Вековните дървета говорят“.
  • Гласуващият може да избере и подаде глас за по 1 дърво във всяка от двете категории.
  • За да бъде зачетено гласуването, следва задължително да се потвърди изборът чрез връзката, получена на ел. поща, от която е гласувано. Проверете „спам“ кутията на ел. поща, тъй като е възможно писмото за потвърждение да попадне там.
  • Гласове, изпратени от временни електронни пощи, не се допускат и ще бъдат изтрити. Фондация „ЕкоОбщност” си запазва правото да извършва проверка дали дадена електронна поща е редовно ползвана, а не е машинно генерирана или създадена единствено за целите на гласуването, и да не одобри гласа.
  • В случай на претоварване на сървъра с голям брой фалшиви гласове, организаторът на конкурса има правото да анулира гласуването.
  • Личните данни (ел. поща) ще се използват единствено за идентифициране на гласуващия и няма да се използват за други цели или да бъдат разкривани пред трети лица, освен ако не сте посочили, че искате да получавате известия от нас.
  • Организаторът на конкурса си запазва правото да прекрати гласуването или да промени правилата за гласуване.

 

Loading