Фондация „Коренуване“ в партньорство с Народно читалище „Светлина 1925”, с. Момчиловци, Народно читалище „България 1937”, с. Могилица и фондация „ЕкоОбщност”, с подкрепата на Национален фонд „Култура“, ви канят да се включите в инициатива за събиране и съхраняване на различни ритуали и обичаи, свързани с традиционната родопска сватба в Смолянския край.

 

Какво търсим да съберем?

  • Песни и мелодии – кога, кой и за какво е пеел? Запишете и ни изпратете песента или само текста, или само мелодията й, за да видим кога радост и веселие или тъга са били част от празника, събиращ младите в ново семейство.
  • Гатанки – кой, кога и на кого е задавал гатанки? Защо са използвали гатанките? В коя част от сватбените приготовления и традиция са ги използвали като изпитание и препятствие? Запишете и ни изпратете гатанките, които знаете или научите, заедно с отговорите им.
  • Ястия – какво се е поднасяло на сватбената трапеза? Кой я е приготвял и кому са сервирали най-напред сватбените ястия? Запишете и ни изпратете рецептите, за да видим какво е било типично за различните населени места в Смолянска област. Споделете дали и кои от тези ястия се приготвят и днес и при какви случаи – на сватба или в ежедневието.
  • Традиционни родопски думи – знаете ли вие или вашите по-възрастни роднини и приятели думи, които могат да се чуят само в Родопския край във връзка с организирането и провеждането на сватбата. „Загалват“ ли се и днес младите преди сватба и трябва ли момата задължително да има „рупа“?

Поразпитайте и съберете песните, рецептите, гатанките и характерните за родопчани думи, останали в спомените и разказите на вашите баби, дядовци, родители и близки, съседи и приятели за родопската сватба от едно време. Споделете ги, за да популяризираме това наследство сред всички приятели на Родопите и народните традиции. Събраната информация ще обогати и допълни изследване сред по-възрастни жители на села от Смолянския край за популяризиране на традициите на родопската сватба. През април-юни 2021 г., съобразно епидемичната обстановка, се предвижда провеждането на беседи в няколко населени места от община Смолян. В случай че не бъде възстановено провеждане на присъствени събития, моля, пишете ни, ако искате да ви поканим на онлайн представяне на изследването и събраните материали.

 

Как можете да се включите?

Инициативата е отворена към ученици и младежи, но и към всички млади по дух, макар отдавна станали от ученическата скамейка, които са добре дошли да споделят спомените и знанието си за родопската сватба и обичаи.

До 17 март 2021 г. ни изпратете събраната информация на [email protected] в следния формат:

  • текстове на песни – в текстов файл (doc, txt);
  • мелодии или изпълнение на песни – в звуков файл (mp4);
  • рецепти на ястия – в текстов файл (doc, txt), като ще се радваме и на снимки (в jpg формат), ако сте имали късмета не само да ги запишете, но и да похапнете;
  • родопски думи, свързани с подготовката и провеждането на сватбата – като всяка дума е с необходимия превод на книжовен език – в текстов файл (doc, txt).

Не забравяйте в писмото си да посочите своето име, възраст и местата, за които сте събрали изпратената информация, за да отразим на картата къде какво се знае и как е било. Ако стe млади изследователи на традициите и нямате още пълнолетие, ще е нужно да приложите и декларация за съгласие от родителите за участие в инициативата и предоставяне на данни за връзка. Ще потвърдим по електронен път получаването на писмото ви.

 

За въпроси:

Мирослав Моравски, фондация „Коренуване“, [email protected], 0898 598 030.
Любомира Колчева, фондация „ЕкоОбщност“, [email protected], 0882 620 948.

Loading