„Търсим дървото с корен – с история, произход, принадлежност, обичаи,
с връзка с живото, с природата, със земята.”

 

Конкурс „Дърво с корен“ се организира ежегодно в България от фондация „ЕкоОбщност“ от 2010 г. Той търси дърветата, които обичаме – не защото са най-стари или най-красиви, а защото са специални.

Ако има дърво, което наистина обичате и почитате – вие, вашият род, съседи и приятели, или цялата ви общност и населено място – чрез конкурса може да разкажете неговата история. Да споделите защо то е ценно за вас, защо сте го обикнали, с какво е оставило неизличим спомен в душата ви, коя незабравима случка с него винаги извиква усмивка на лицето ви.

Дървото победител, като награда, бива посетено от арбористи, които правят оглед и дават препоръки за подобряване на състоянието му. То също така представя България в международния конкурс „Европейско дърво на годината”.

Повече за конкурса, неговите категории, условията за участие и начина на протичане, както и резултатите от миналите му издания, може да видите в раздел „Дърво с корен“.

Освен предложенията за дървета в конкурса, ще се радваме, ако имате да споделите любопитна история за ваше участие в доброволческа инициатива по засаждане на дървета или опазването им в градска или природна среда. Разкажете ни за своето преживяване, подбуда, вълнения, опит, а ние ще публикуваме разказа на страницата на конкурса във Фейсбук, за да вдъхновим и други хора да се включват в подобни благородни каузи за опазване на дърветата.

 

 

Loading