В три последователни дни екипът на „ЕкоОбщност“ проведе в 5 училища в Западна България поредица от информационно-образователни и занимателни дейности по случай Седмицата на мобилността. Това е ежегодно провеждана инициатива в цяла Европа, която се отбелязва между 16-и и 22-ри септември. Тазгодишната кампания е под мотото „Избери. Промени. Комбинирай“ и нейната цел е да привлече вниманието ни върху различните начини на придвижване в градската среда, като се замислим върху ползите от това повече хора да ползват обществен транспорт, ходят пеша и карат велосипеди.

На 16-и, 17-и и 18-и септември ученици от СОУ „Гео Милев“ в гр. Трън, СОУ „Васил Левски“ в гр. Брезник, ОУ „Петър Парчевич“ в гр. Чипровци, СОУ „Проф. Д-р Асен Златаров” в гр. Годеч и Трето ОУ „Иван Вазов“ в гр. Берковица взеха участие в организираните събития. Включиха се над 100 ученици от петте училища. Образователната програма целеше да запознае участниците с принципите на устойчивата мобилност, различните видове транспорт и начини на придвижване както в техните населени места, така и в по-големите градове. Те бяха разгледани и оценени от гледна точка на ползите и негативите във въздействието си както върху хората, така и върху околната среда.

В Брезник, Чипровци, Годеч и Берковица освен беседата-представяне на Седмицата на мобилността и различни проблеми, препятстващи широкото използване на по-екологични и здравословни средства за придвижване (като велосипеда), се проведоха и индивидуални и отборни велосъстезания. Показалите най-добри умения и бързина бяха отличени с награди.

Учениците в Трън, Годеч и Берковица попълниха анкета, чрез която дадоха мнението си за условията на придвижване, с които се сблъскват ежедневно, а в Брезник проведоха наблюдение за достъпността на средата в района на училището. Беше обърнато внимание на състоянието на тротоарите, рампи и скосявания, пешеходни пътеки, наличие/отсъствие на велосипедни стойки. Проведе се и кратко проучване чрез анкетиране на граждани в района на училището относно навиците им за придвижване в града.

Проект „Съвместни действия за повишаване на осведомеността и активиране на местни власти и общности за реагиране на и адаптация към климатичните промени“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП 2009 – 2014 г.

www.ngogrants.bg

Проект „Климатът зависи от нас – засилване на гражданското съзнание и участие по отношение на проблемите, свързани с климатичните промени, в училища и местни общности в Западна България” реализиран с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Loading