Липата от унгарската област Шомод спечели международния конкурс „Европейско дърво на годината 2012“, с 11 158 подадени гласа, стана ясно след приключилия снощи онлайн вот. На второ място е брястът от Румъния, с 9812 гласа, а българският претендент за титлата – 700-годишният бряст от с. Нисово, Русенско, се класира на трето място, с подадени 6071 гласа. Дървото получи привилегията да представи страната ни в международната надпревара, след като спечели националния конкурс „Дърво с корен 2011“, организиран от фондация „ЕкоОбщност“.

Церемонията по награждаване ще се проведе на 23 май 2012 г. в офиса на Международния съюз за защита на природата (IUCN) в Брюксел. Номиниралите дървото победител ще получат дървена скулптура, изработена от популярния чешки творец Мартин Патрични. Резултатите от конкурса са достъпни на неговата интернет страница.

„Европейско дърво на годината“ се провежда за втори път, при нарастваща популярност. Първата година в него взеха участие 5 държави – България, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия, а през втората година се включиха също Полша и Франция.

По-известен сред местните като „Дървото на желанията”, столетникът от Нисово спечели българския конкурс с историята за млада сляпа танцьорка, живяла някога в близката воденица, която прогледнала, след като намазали очите й със сок от бряста. Легендата разказаха учениците от клуб „Екология“ на ОУ „Христо Ботев“, с. Щръклево, Русенско. Благодарение на нея и на подкрепата, която децата събраха за своето любимо дърво, то получи 1245 уникална гласа в онлайн вота за „Дърво с корен 2011“, което го нареди на първо място сред десетте финалиста в конкурса и му отреди привилегията да представи България в международната надпревара.

Конкурсът „Европейско дърво на годината 2012“ търси онова дърво, което е най-близко до сърцето, дърво с история, която сплотява общността и показва ценността на дърветата в бита, културата, историята и спомените на хората.

За да може да продължи инициативата в страната ни и да проведе конкурса „Дърво с корен“ и през тази година, фондация „ЕкоОбщност“ търси съдействие сред българските граждани, бизнес, медии и институции, които харесват идеята и биха я подкрепили, за да може България да има свой представител в конкурса „Европейско дърво на годината“ и през 2013 г.

Конкурсът „Дърво с корен“ на фондация „ЕкоОбщност“ е част от международния проект „Европейско дърво на годината“ на чешката фондация „Партньорство“. Провежда се под патронажа на Янез Поточник, еврокомисар по въпросите на околната среда, и с подкрепата на Държавния фонд по околна среда и Министерството на околната среда на Република Чехия, „Адвенчър нет“, National Geographic Bulgaria и NG Kids Bulgaria.

 

„ДЪРВО С КОРЕН”

Конкурсът „Дърво с корен“ се провежда за втора поредна година в България. В първото му издание в него се включиха 180 дървета от цялата страна. Победител стана 600-годишният чинар от с. Гърмен, обл. Благоевград, номиниран от 17-годишната Мария Софтова от Гърмен. Дървото се нареди на второ място в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2011“ и беше наградено на специална церемония в Брюксел.

Във второто издание на „Дърво с корен“ през 2011 г. участваха 52 дървета, а голямата награда отиде при 700-годишния бряст от с. Нисово, Русенско. Освен че представи страната ни в „Европейско дърво на годината 2012“, столетникът получи и специализирана грижа за съхранение и подобряване на състоянието му, осигурена от фондация „ЕкоОбщност“ и фирмата за дървесен мениджмънт „Алпин Джобс“. За десетте финалиста в конкурса бяха подадени близо 6000 уникални гласа.

Още двама победители бяха отличени в „Дърво с корен 2011“. Ваучер за рафтинг приключение от фирма „Адвенчър нет“ и абонамент за списание „NG Kids България” получи 13-годишната Ралица Желева от Стара Загора, отличена в категория „Млад природолюбител“ (за деца от 6 до 14 години). Ваучер за градински инструменти и принадлежности, осигурен от фондация „ЕкоОбщност“, спечелиха децата от СОУ „Васил Левски”, гр. Ветово, отличени в категория „Дърво с бъдеще“ (за засаждане и отглеждане на фиданка).

 

ФОНДАЦИЯ „ЕКООБЩНОСТ“

Фондация „ЕкоОбщност“ е неправителствена организация, работеща в сферата на опазване на околната среда, устойчиво развитие, устойчив транспорт, укрепване на гражданското общество и местните общности и подобряване на градската среда. Организацията вече 8 години разработва и администрира регрантиращи програми и изпълнява собствени проекти и инициативи в изброените области. 250 проекта в цялата страна са финансирани и изпълнени с подкрепата на „ЕкоОбщност“. Фондацията провежда екообучения и конкурси, разработва образователни помагала, организира зелени тийм билдинг събития (залесявания и др.), разработва планове за управление придвижването на служителите в компаниите, работи за изграждане на велосипедни маршрути, градски зелени пространства и др.

 

Cнимка: Липа в унгарската област Шомод. Miklós Sélley

 

 656 посещения