Днес официално бе обявено началото на гласуването за любимо дърво на Европа. До 28 февруари всички приятели на величествените представители на природата ще могат да подкрепят своя избраник на интернет страницата на „Европейско дърво на годината“ и така да бъде излъчен тазгодишният победител.

В това издание на конкурса може да прочетете любопитните истории на рядък местен сорт ябълка в Словакия; да научите за най-големия корков дъб в света, растящ в Португалия и вписан в Книгата за рекордите на Гинес; а също и да се запознаете с дъба, символ на скаутското движение във Великобритания. Сред 15-те участници тази година има дървета, устояли на наводнения, раково заболяване, пожари и други събития, заплашващи съществуването им. Всички те продължават да ни радват с красотата си и да ни даряват с въздух и сянка благодарение и на подкрепата на хората, които ги ценят.

Българският представител в настоящата надпревара е вековният цер от трънското село Рани луг, отличаващ се с внушителните си размери. За да се запознаете с неговата, както и с на другите участници, история, разгледайте страницата на конкурса. Там може да направите своя избор кой от тях да стане любимото дърво на стария континент. Както и през миналата година, нужно е да гласувате за две от дърветата и да потвърдите своя глас чрез връзка, изпратена до пощенската ви кутия.

По традиция, през последната седмица развитието на гласуването ще бъде скрито, за да се запази елементът на изненада до деня на награждаването. Както всяка година, обявяването на дървото-победител ще се случи на официална церемония в Брюксел. Кой ще грабне статуетката и титлата „Европейско дърво на годината 2019“ ще научим на 19 март, а организаторите обещават, че събитието ще може да се гледа и на живо през фейсбук страницата на конкурса.

 1,522 посещения