Унгарският символ на вечното обновление – Бадемовото дърво от Снежния хълм – бе короновано за победител в тазгодишното издание на „Европейско дърво на годината“ – ежегоден конкурс, който се организира под патронажа на Кармену Вела, комисар по околна среда, морско дело и рибарство. Подкрепено от над 45 000 гласа в онлайн гласуването, дървото бе удостоено с престижната титла, която се присъжда на любими на хората дървета за поредна година.

135-годишното дърво расте пред църквата „Света Богородица“ в град Печ. Разцъфналите бадеми са се превърнали в символ на вечното обновление и просвещение от далечната 1466 г., когато епископ Янус Паноний пише стихотворение, посветено на такова дърво. Застанал върху белите скали, бадемът изправя предизвикателно своята снага срещу ветровете. За него с любов се е говорело още преди 100 години, а от тогава до днес прекрасната гледка на вълшебния пейзаж и историческия отпечатък на годините покорява много хора.

Церемонията по награждаване в конкурса се проведе на 19 март 2019 г. в Брюксел с подкрепата на Павел Поц – член на Европейския парламент, заместник-председател на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Събитието бе водено от Натали Пауълз и Ладислав Мико от Европейската комисия, при голям интерес и участие на представители на различни институции и организации, ангажирани с опазване на околната среда.

„Човекът е почитал дърветата от началото на времето. С този конкурс продължаваме да възхваляваме дърветата, които не само помагат да компенсираме произведените от нас емисии на CO2, но също така са символ на стабилна и емоционална връзка между хората и природата.”, смята евродепутатът Павел Поц, дългогодишен покровител на конкурса.

Унгарски представител печели битката между дърветата с най-интересни истории за четвърти път в деветгодишната история на конкурса. Победителят е следван от Абрамстевския руски дъб (39 538 гласа) и португалския Свещен каменен дъб от Монте Барбейро (32 630 гласа). „Наблюдавахме спиращата дъха битка между 15 страни в Европа. В крайна сметка получихме повече от 311 000 валидни гласа. Това показва, че европейците са много загрижени за разнообразието на своето природно наследство и неговата защита.”, обяснява Йозеф Яри от сдружение „Партньорство за околна среда“.

Тази година в конкурса страната ни бе представена от вековен цер от трънското село Рани луг, който се класира на 14-о място с 12 846 гласа. Дървото се извисява недалеко от църквата „Св. Николай” и е гордостта на местните хора, като допринася за красивата атмосфера около постройката, датираща от 15. век. В храма е било открито първото в селото килийно училище през 1859 г.

 

Класиране в конкурс „Европейско дърво на годината 2019″

1 Бадемът на Снежния хълм в град Печ Унгария        45 132
2 Абрамстевският дъб Руската федерация        39 538
3 Свещеният каменен дъб от Монте Барбейро Португалия        32 630
4 Птичето дърво Франция        29 140
5 Липата на Свободата Чехия        22 294
6 Коленичещото дърво Полша        16 856
7 Дъбът-любимец Нидерландия        16 194
8 Пазителят на Великоморавските тайни Словакия        15 412
9 Дървото на Нели Великобритания        14 408
10 Дървото на Богородица от Лумен Белгия        14 295
11 Липата от Губец Хърватия        14 217
12 Брястът от Навахас Испания        13 622
13 Извисяващият се чинар от Кампени Румъния        13 040
14 Вековният цер от с. Рани луг България        12 846
15 Липата на замъка Раудоне Литва        12 148
Общ брой гласове:      311 772

 

Церемонията бе организирана от сдружение „Партньорство за околна среда“ (EPA) и „Европейска организация на собствениците на земи“ (ELO), които работят за насърчаване на устойчиво градско и селско развитие. Партньори бяха Регион Южна Моравия в Чехия, университет „Мендел“ в Бърно и групата на социалдемократите в Европейския парламент.

Историите и снимките на дърветата може да разгледате на интернет страницата на конкурса, където са достъпни и резултатите от всички години на провеждането му: www.treeoftheyear.org.

Очаквайте началото и на тазгодишното издание на националния конкурс „Дърво с корен“, в който ще събираме предложения за следващото любимо дърво на България, което да представи страната ни в европейската надпревара догодина.

Cнимка: Svastits Krisztián

 

Loading