Текат последните дни, в които и българските любители на конкурса, популяризиращ интересни и впечатляващи дървета от цяла Европа, могат да подкрепят фаворита си. До 29 февруари 2020 г. продължава гласуването за избор на „Европейско дърво на годината” в интернет, на www.treeoftheyear.org.

До момента за 16-те финалиста са подадени над 232 хил. гласа от цяла Европа. Съгласно регламента на конкурса от 23 февруари броят на гласовете за всяко дърво е скрит.

Българският участник в надпреварата е 500-годишният летен дъб от търновското Ново село, който привлича вниманието и събира под клоните си не само жителите на селото, но и гостите му. От началото на гласуването за европейско дърво на годината през февруари, инициативна група от местни жители обедини усилията си в информационна кампания за вековния дъб, чрез която да достигнат до възможно най-много хора и да привлекат подкрепа за обичаното от тях дърво. В момента тече и конкурс за детска рисунка „Любими вековни дървета“, в който до 1 март 2020 г. могат да се включат деца и младежи до 18 г. С него организаторите от Ново село целят да популяризират участието на дъба в европейската надпревара, както и да насърчат малките да обичат и опазват дърветата като символ на родовата памет, бит и култура. Тази година конкуренцията е силна и въпреки събраните до 23 февруари над 9700 гласа за новоселския дъб, българският фаворит заемаше 16-о място в класирането. Затова и кампанията в негова подкрепа през тези последни дни е от значение за крайното място, което той ще заеме.

Във временното класиране преди скриване на гласовете, с над 34 хил. гласа, водеше Худобинският бор в Чехия – пазител на наводненото село, унищожено заради изграждането на язовир, следван от почитаната като светиня Самотна топола в калмикските степи в Русия, за която се носи предание, че е засадена в началото на 20. век от будистки монах, и от красивото гинко в Дарувар, Хърватия – символ за влюбените.

Кой е победителят и как се подреждат останалите подгласници в класирането ще научим на 17 март, когато ще се проведе церемонията по награждаване в Европейския парламент в Брюксел. Нейни домакини тази година ще бъдат евродепутатите Лудек Нидермайер и Михал Визик.

 

Cнимка: Худобинският бор, Чехия. Марек Олбжимек

 51,383 посещения