Престижната титла „Европейско дърво на годината“ за първи път отива в Испания! С рекордните в цялата история на конкурса 104 264 гласа Хилядолетният дъб в Летина зае първото място. Негов подгласник е Хилядолетният чинар в Куринга, Италия, който беше подкрепен със 78 210 гласа. Екзотичният финалист от далечния европейски Изток тази година – Древният чинар в руската федерална република Дагестан – се класира на трето място с 66 026 гласа.

В конкурса бяха подадени общо 604 544 гласа – два пъти повече от миналата година, – което е знак, че идеята на инициативата набира все по-голяма известност и привърженици, радеещи за опазването на дърветата и нашата връзка с тях. И през 2021-ва поради затруднената обстановка церемонията по награждаване се проведе онлайн. Тя се състоя на 17 март под патронажа на евродепутатите Лудек Нидермайер и Михал Визик, а записът от събитието е достъпен на www.treeoftheyear.org.

Чудихме се как да изненадаме нашите поддръжници и обществеността, които ще гледат обявяването, и решихме да създадем кратък анимационен филм за тазгодишния конкурс и резултатите от него, надявайки се така да ги разведрим. Искаме нашият конкурс да даде на хората онова, от което най-много се нуждаят в тези дни – едно приятно късче от природата и зелена и радваща картина за тяхното бъдеще.“, сподели Йозеф Яри от сдружение „Партньорство за околна среда“, организатор на конкурса.

Хилядолетният дъб от Испания, който стана „Европейско дърво на годината 2021“, е известен сред местните като Дървото на вещиците. Предание отпраща към отминали времена. Тогава планините Сиера де Гуара били обитавани от вещици, които танцували и празнували около червения дъб. Хиляда години по-късно именно връзката с хората е причината този дъб все още да се извисява в малкото градче Алто Арагон, обитавано от 13 жители. Тайната със сигурност се крие в грижата и присъствието на хората от съседните на Летина села, и в онези вещици.

Българският представител тази година беше Старата черница във Велики Преслав, която вече 450 години радва жителите на града със своята красота и е място за почивка, срещи и празници. Черницата се отличи с двойна победа в българския конкурс „Дърво с корен 2020“ и така стана финалист в международното му издание. В онлайн гласуването, което течеше през целия месец февруари, тя успя да набере над 30 хил. гласа в своя подкрепа, които й отредиха 14-о място в крайното класиране.

Тази година церемонията в конкурса беше предшествана от онлайн конференцията „Засаждаме своето бъдеще“, посветена на поставената от Европейската комисия цел до 2030 г. да бъдат засадени 3 милиарда дървета. На нея представители на Комисията, Европейския парламент, министерства, компании, банки, граждански организации и инициативи по залесяване от цяла Европа споделиха своя опит и отправиха препоръки как да бъдат въвлечени действащите лица на гражданското общество възможно най-пълноценно в изпълнението на този амбициозен план. Конференцията се проведе с любезната подкрепа на „Шкода Ауто“ и „Нестле“, а запис от нея може да бъде намерен на www.treeoftheyear.org.

 

Класиране в конкурса „Европейско дърво на годината 2021“

Място Дърво финалист Държава Гласове
1. Хилядолетният дъб в Летина Испания 104 264
2. Чинарът в Куринга Италия 78 210
3. Древният чинар Русия 66 026
4. Чинарът в Росио Португалия 37 410
5. Липата на св. Йоан Непомуцки Полша 35 422
6. Древното Майчино дърво Нидерландия 34 244
7. Ябълката при Лидманови Чехия 32 028
8. Дървото на Юда на църковния хълм в Мейкут Унгария 31 867
9. Тополката Франция 31 594
10. Шоколадовото дърво на нашите спомени Хърватия 31 283
11. Оцелялото дърво Великобритания 31 197
12. Оцелелият свидетел с четири ствола Белгия 30 886
13. Древният дъб в Дърнава Словакия 30 058
14. Старата черница България 30 055
604 544
Снимка: Кметство Летина

 

Loading