С исторически рекорд от 179 317 гласа Пазителят на Беловежката девствена гораполският дъб, наречен Дунин – стана носител на тазгодишната почетна титла „Европейско дърво на годината“. Негов подгласник, със 168 284 гласа, е Дъбът от гората на Банкета в Конксо, който ще отнесе сребърния медал в Испания. Триумвиратът на дъбовете затваря с третото място португалският Голям корков дъб, със 70 563 гласа. Резултатите от международния конкурс за любими на хората дървета бяха обявени на 22 март 2022 г. на церемония по награждаване, която се проведе отново в Брюксел след 3-годишно прекъсване.

„Европейско дърво на годината“ е начинание, което цели да изтъкне огромното значение, което имат дърветата в природното и културно наследство на всяка страна, както и важността на екосистемните услуги, които те ни предоставят. Конкурсът търси дърветата с история – онези, които са пуснали корени в сърцата и живота на хората и общността. В настоящото 12-о издание със свои обични дървета се включиха 16 страни – Белгия, България, Великобритания (Шотландия), Естония, Испания, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Русия, Словакия, Унгария, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия. Победителят се избира чрез едномесечно онлайн гласуване, отворено за обществеността, което се проведе през февруари.

 

 

Тази година бяха подадени общо 769 212 гласа, което е доста повече от предходната, и е радващо, че красивата идея на това начинание успява да докосне все повече хора и да привлече тяхното внимание и подкрепа. За съжаление, поради нахлуването на Русия в Украйна организаторите взеха нелекото решение да изключат руския финалист от надпреварата и да не броят гласовете, подадени за Дъба на Тургенев, тъй като прецениха за важно да се присъединят към международните усилия страната да бъде отстранена дори от спортни и културни мероприятия, независимо че участието на това величествено дърво със славна история радваше мнозина.

Щастливи сме да съобщим, че церемонията по награждаване може отново да се проведе в Брюксел и да се срещнем всички заедно, с организаторите на националните конкурси, с номиниращите общности, както и с наши приятели и поддръжници. Събитието ще се излъчва в социалните мрежи, но нищо не може да замени личните срещи. Обещаваме, че ще работим усилено, за да направим градовете си отново по-зелени и да запазим нашите земи здрави и устойчиви на промените в климата. С помощта на местните общности това е осъществимо!”, отбеляза Йозеф Яри от сдружение „Партньорство за околна среда“, организатор на конкурса.

Пазителят на Беловежката девствена гора – 400-годишен обикновен дъб, наречен Дунин – расте в покрайнините на една от най-известните низинни гори не само в Полша, но и в Европа. Той е силно почитан и буди възхищението както на местните хора, така и на туристите, посещаващи тази част на страната, наричана Европейския край на зубъра. Дъбът е вдъхновение за много художници. Удивлява във всеки сезон – не само с китната си разлистена корона, но и когато показва голите си загадъчно извити клони.

Тази година България бе представена от Дядо-Кольовото дърво при село Студена, общ. Свиленград, което се извисява като защитник над селото и с годините се е превърнало в стожер на българщината и вярата на неговите жители. Според преданията то е част от някогашна гъста гора. Заради нея и минаващата река там се заселват първите жители на Студена – българи, криещи се от турските набези. Величественият 350-годишен летен дъб бе подкрепен от 24 431 гласа и зае 14. място.

 

Класиране в конкурса „Европейско дърво на годината 2022“  

Място Име на дървото финалист Държава Гласове
1 Дъб Дунин Полша 179 317
2 Дъбът от гората на Банкета в Конксо Испания 168 284
3 Големият корков дъб Португалия 70 563
4 Кестен на стоте коня Италия 46 275
5 Татранският чадър Словакия 37 872
6 Наклоненото дърво на Кипфорд Великобритания (Шотландия) 30 761
7 Пеещата липа Чехия 28 649
8 300-годишният кестен на площад Одран Франция 28 119
9 Големият дъб при река Аге Латвия 27 098
10 Изтънчените дами – двойката плачещи японски акации на театър „Чоконай“ в Дебрецен Унгария 26 347
11 Гигантската секвоя от Слатина Хърватия 26 225
12 Гигантската секвоя на прогимназията Нотр Дам
от Бонлийо
Белгия 25 724
13 Кралският бор Естония 25 346
14 Дядо-Кольовото дърво България 24 431
15 Аз съм Тилия Холандия 24 201
извън класира-нето Дъбът на Тургенев Русия Не се броят
769 212

 

Преди церемонията по награждаване чешката фондация „Партньорство“ организира работна конференция „Засаждаме своето бъдеще“, посветена на плана на ЕК да бъдат засадени 3 милиарда дървета до 2030 г. На нея представители на Европейската комисия, Европейския парламент, министерства, бизнес и граждански организации от цяла Европа споделиха опит и дадоха препоръки, свързани с това как основните заинтересовани страни в залесяването да бъдат насърчени да правят повече и как цялото общество да бъде въвлечено възможно най-много в осъществяването на този план. Конференцията бе проведена с любезната подкрепа на „Шкода Ауто“.

 

Снимка: Дъб Дунин, Беловежка девствена гора, Полша. Tomasz KamiSski

 

 

 672 посещения