На 15 и 16 май в София „Българска фотоволатична асоциация”, „WWF България” и фондация „ЕкоОбщност” ще организират първото българско участие в „Европейски соларни дни” – ежегодна кампания за насърчаване употребата на слънчевата сила за производство на електроенергия, отопление и охлаждане. Като част от кампанията в България, организаторите ще разположат информационен щанд в центъра на София. На 15 май от 15 до 19 ч. той ще се намира до езерото „Ариана”, а на 16 май – пред Народен театър „Иван Вазов”, отново от 15 до 19 ч. При неподходящи атмосферни условия мероприятието ще се проведе в подлеза на Софийски университет в същия часови диапазон.

Посетителите на соларния информационен щанд ще имат възможност да научат повече за възобновяемите енергийни източници и промените в климата, да се запознаят с последните тенденции в развитието на фотоволтаичните технологии, както и да разгледат демонстрационни соларни инсталации.

„Европейски соларни дни” е общоевропейска кампания за насърчаване използването на слънчевата сила за производство на електроенергия, отопление и охлаждане. Инициативата, проведена за пръв път през 2002 г. в Австрия, първоначално била наречена „Tag der Sonne” (Ден на Слънцето). Днес тя се е превърнала в събитие, отбелязвано на хиляди места в Европа. Тазгодишните соларни дни се провеждат от 1-ви до 16-и май из цяла Европа. Предвиждат се близо 7000 събития, чиито организатори са стотици хиляди граждани. Повече може да научите на www.solardays.eu, както и на интернет страницата на БФА: www.bpva.org.

 

 380 посещения