С две доброволчески акции за прекопаване в местността „Буката“ над софийското село Кокаляне изпратихме последните топли дни на есента. Теренът там е покрит с борова гора, част от която е била изсечена заради нападенията на върхов корояд. След като през пролетта, с помощта на доброволческите екипи на няколко компании, засадихме близо 1600 фиданки на бял бор и зимен дъб, беше необходимо да положим последваща грижа за тях.

Дейностите по т.нар. „отглеждане“ на младите дръвчета са необходими, за да се осигури доброто им прихващане и се подпомогне оцеляването им през предстоящата зима. Със съдействието на прекрасните служители от ДГС – София и благодарение на въодушевлението и съвестната работа на всички отзовали се, успяхме да прекопаем новозалесения терен. В поддържащите акции тази година се включиха над 20 души от екипите на „КаргоПланет“ и „Празнични герои“, както и група от 10 доброволци, с чиято помощ се погрижихме за над 2 дка залесена площ. Сърдечно благодарим на всички тях за старателното издирване на фиданките сред тревата и усърдната работа с мотиките, както и за веселото настроение!

С последното ни посещение през октомври, гората над Кокаляне ни посрещна за четвърти път тази година. С радост установихме, че процентът на прихваналите се дръвчета е сравнително голям – около 60%. Надяваме се напролет проверката ни да потвърди, че същият процент фиданки успешно е преминал зимния сезон.

 2,368 посещения