17 април 2015 г.

Тази седмица, заедно с младежи от училищата в Трън, Брезник, с. Ноевци и Сливница, проведохме няколко различни и интересни образователни занятия. По желание на възпитаниците на ОУ „Христо Смирненски“ в с. Ноевци нашият екип изнесе двудневно обучение за подобряване уменията на учениците за представяне пред публика, посветено на темата „Къща на бъдещето“. В занимателна работа, 15-е младежи, разделени на групи, разменяха и обсъждаха идеи как да изградят дом, който да оползотворява оптимално ресурсите и да има минимален отпечатък върху околната среда. Така, екологичните къщи, които успяха да проектират, представиха подходящи решения за по-икономично и повторно използване на водни ресурси, органични отпадъци, пластмаса, хартия, стъкло. Предложенията бяха ориентирани към възобновяемите енергийни източници и към изграждането на модел на дом, който запазва голяма част от необходимата му енергия, благодарение на свойствата на материалите, с които е построен.

Образователните ни занимания с младежите продължиха и в края на седмицата с 21 ученици и учители посетихме Синоптичната станция, където наши любезни домакини бяха служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Децата научиха за метеорологичните измервания, климатичните изменения и тяхното влияние върху града, и на практика разбраха какво представлява аерологичният сондаж, като присъстваха на пускането на метеорологичния балон в небето. Посредством това ежедневно изследване, което НИМХ провежда координирано с Метеорологичните инстутити от Световната метеорологична организация, в реално време се събират данни за състоянието на атмосферата. Учениците също така се запознаха и с всички уреди, разположени в Синоптичната станция, събиращи непрестанно данни за температурата, влажността на въздуха, валежите, и благодарение на които експертите от института изследват и прогнозират времето и климата у нас.

Заниманията са част от дейностите по проект „Климатът зависи от нас“, насочен към училища и местни общности в Западна България, чрез който фондация „ЕкоОбщност“ се стреми да засили гражданското съзнание и участие в тези райони по отношение на проблемите, свързани с климатичните промени. Инициативите са осъществени с финансиране от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество и съфинансиране от Европейската комисия.

Loading