Четири неправителствени организации осъществяват свои инициативи, насочени към промяна в поведението и нагласите на младите хора по отношение на природата, устойчивото развитие, климатичната криза и свързаната с нея миграция. Дейностите им са част от програмата “МЛАДИТЕ ЗА КЛИМАТ НА ПРОМЯНА” на Фондация „ЕкоОбщност“, която се реализира до средата на месец април.

Проект “#ХранаЗаЗемята” на Асоциация за устойчиви практики “Нашият квартал” ще събере младежки общности за компостиране и климат на промяна с участието на ученици от три класа на 18 СУ “Уилям Гладстон” в София. Ще бъдат органицирани въвличащи игри, които насочват вниманието към климатичната криза, връзката на храната и здравето на почвите. Ще бъдат раздадени кофички за разделно събиране на био растителните остатъци заедно с образователен наръчник за компостирането и ползите от него. Ще бъде показан и дискутиран с учениците филмът “The need to grow”.

Проект „Път на промяната“ на Фондация “Серендипия” ще създаде карти със стъпки за живот с минимален отпечатък, в които ще се представят лесни действия и промени в ежедневните навици на човек, които са достъпни за всеки. Ще бъде организиран конкурс за ученици от Трявна и Велико Търново за изработка на информационни образователни табла на тема „климатични промени“. Климатичните промени ще бъдат фокус и през един видим и близък за всички проблем – замърсяването и управлението на отпадъците.

Проект „Създатели на идеи за по-добър климат чрез въглеродно ограмотяване“ на Фондация „Каузи“ ще запознае младите хора в София и Сливница със „зелените“ професии, ще им помогне да развият умения, необходими за заемането на „зелени“ работни места при трансформирането на традиционните работни места и прехода към начин на живот с нулев въглероден отпечатък.

Сдружение „Знание“, Ловеч ще организира три кинодебата за устойчиво развитие за младежи от две ловешки училища.

По време на всички дейности младежите и учениците ще бъдат запознати и насърчавани да се включат в глобалното движение за климатична справедливост #ClimateOfChange.

Програма „Младите за климат на промяна“ се реализира от фондация „ЕкоОбщност“ като част от проекта “Климат на промяна“ (#ClimateOfChange), съфинансиран от Европейската комисия в рамките на програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността).

Loading